Pollenfri favoritamaryllis med vårkänsla

Det sägs att pollenet är orsaken till allergi, såväl från julstjärna som amaryllis som många av oss gärna skaffar hem till jul. Julstjärna har jag skippat senaste åren men amaryllis vill jag inte offra. Den här dubbla ‘Alfresco’ har inga ståndare – alltså inget pollen. Den doftar så gott, men lite svagt och doftande blommor verkar jag tåla som tur är! Och ´Alfresco´ passar lika bra nu som till jul. Med sina gröna skiftningar tycker jag den har mer vårkänsla är julstämning.

´Alfresco´amaryllis pollenfri
´Alfresco´amaryllis pollenfri

En specialistläkare inom allergi tyckte jag skulle tömma huset på blommor. Vadå jag? Vara utan blommor? Det finns inte på kartan! Vissa blommor skulle gå, orkidéer kunde han godkänna och amaryllis skulle vara en godkänd julblomma. Det flesta har dock mycket pollen, men sådana som ´Alfresco´ måste vara säkra. Och ståndarna går ju att klippa bort, på de vanliga sorterna. Någon sa också att julstjärnan blev snällare, om man tog bort de små gulröda knopparna som sitter i mitten av de röda högbladen. Man får prova sig fram, och ju mer man slipper avstå, desto bättre.

`Alfrecso´ är så fin med de gröna skiftningarna, mot det krispigt vita
`Alfrecso´ är så fin med de gröna skiftningarna, mot det krispigt vita

Är man känslig för pollen så är överhuvudtaget fyllda blommor att föredra. En del har inga ståndare som ´Alfresco´eller så är de inträngda av massor av kronblad. Sommarens vackra liljor brukar ha mycket frömjöl, men denna annorlunda skapelse är utan ståndare. Ovanliga kronblad, lite tjocka, nästan som suckulenta. En fördel med pollenfria liljor är att man slipper de fula fläckarna på duk eller plagg som pollenet ger. Svårt att få bort, men det finns knep. HÄR kan du läsa om det.

´Red Twin´ pollenfri lilja
´Red Twin´ pollenfri lilja