Favoritäpplen som är systrar!

Nu har jag skördat de sista äpplena på mitt äldsta träd som jag ympat med många nya sorter.  I år har vi fått sju sorters äpplen från det trädet. I en kartong i matkällaren ligger nu de fantastiskt fina mörkröda Lobo som är trädets originalsort. De sparas till att bli juläpplen och håller sig ännu längre om nu det blir något kvar. Tillsammans med Melba, en av de sorter som mognar först på trädet, är Lobo några av de godaste jag har. Hörde just att den gamla kanadensiska 1800-talssorten McIntosh är moderäpplet som i en korsning lämnat sin goda smak till de bägge. Alltså är Melba och Lobo systrar! Och kul kuriosa är att Apples MacIntoshdatorer tagit namnet från McIntoshäpplet. Och loggan med äpplet och tuggan är en anspelning på kunskapens träd i paradiset, där Adam och Eva tog den förödande tuggan, men samtidigt fick kunskap. HÄR kan du läsa mer kul om Apples tanke med loggan.

Äppelsystrar ´Melba´ och ´Lobo´ red (1)

Problemet med Lobo, som räknas som är ett vinteräpple, var att förr om höstarna hann det inte mogna. På vårt norrläge i Norrland blev det dubbelt svårt. Därför prövade jag att ympa in nya sorter, som mognar efterhand, och när det lyckades har jag fortsatt att ympa på fler äppelträd. En plommonymp har jag också lyckats med och i år har päronträdet Suvenirs fått några kvistar Pepi. Det är kul och lätt att ympa! De sista 10 åren har höstarna blivit mycket varmare, så numera får vi också goda Lobo. Men de är inte ätmogna än, utan jag plockade dem förra helgen och så får de eftermogna inomhus. Plockmogna är de när de lossnar lätt och skaftet följer med när jag vrider lite på äpplet.

äpple Lobo i kartong (3)

3 reaktioner på ”Favoritäpplen som är systrar!

 1. Anonym

  Ja, tyvärr hinner ju inte alla äpplen mogna här i Norrland. I år verkar min charlamovsky ha blivit ovanligt bra. Men det är också lite av den där Lobo-typen…att de blir plockmogna men mår bra av å eftermogna inomhus ett tag… Det absolut viktigaste när man plockar äpplen är som du skriver, att pinnen följer med, gör den inte de, håller den inte i lagring. Jag fick lära mig att inte “vrida” lös äpplena, utan böja dom snett bakåt, då följer pinnen med. Lossnar dom från trädet är de ok att plocka, lossnar dom inte så låter jag dom sitta kvar ett tag till. Vrider man är risken att pinnen inte följer med.
  Ett tips till är att ha nån luftig plast eller något över äpplena så de inte torkar ut alltför mkt vid en längre förvaring. För hur många har en jordkällare med rätt temp och luftfuktighet? Jag brukar plocka i ICA-kassar, som jag sedan ställer i matkällarn. Det verkar fungera kanon, äpplena håller sig fräscha länge och torkar inte ut på ett bra tag.
  mvh

  1. Monica Söderström

   Vad kul att du nämner Charlamovsky. Jag hade med mig sonens äpplen till Mattias och fick veta att det var just den sorten. det är första året som de mognat. Ja visst, jag brukar också böja precis som du säger, uttryckte mig lite otydligt där. Men det har jag då inte fått lära mig, utan bara provat mig fram till. Du verkar ha fått en gedigen utbildning med mycket kunskap, och har ett stort intresse förstår jag också.

Kommentarer inaktiverade.