Finska härdiga rosor från förädlaren Pirjo Rautio Rosor för kalla trakter Del 2

Vad härligt att vi i norr nu kan välja på så många rosor! I Finland har man fått fram många vackra härdiga sorter. Pimpinellrosen ´Marzipan´ är precis så där läcker som en marsipanros. Klarar sig ända till zon 6-7 och blir inte högre än 70 cm. De flesta riktigt härdiga rosor blir stora buskar, men denna ryms var som helst.

marzipan bild Pirjo Rautio
`Marzipan´ Bild: Pirjo Rautio

Rosen blommar några veckor under sommaren, som många av de härdiga. den som vill ha längre blomnnig kan komplettera med kanadensiska rosor som också är härdiga och blommar långt in på hösten. Pirjo Rautio, boende nära Helsingfors, har fått fram den fina rosen och många fler. HÄR kan du hitta hennes sida. Det började som en hobby, och nu har hennes rosor spridit sig till flera länder. Jag kommer att fortsätta att presentera hennes rosor i flera inlägg. Den purpurlila ´Merveille´ har vi lyckats beställa hem och försöker få tag i fler finska rosor. HÄR finns bild på den. Alla finska rosor är rotäkta, vilket innebär att om delen ovan jord fryser ner, kan det skjuta fram en ros av samma slag från rötterna. Det betyder också att även om rosen är intakt kan det komma rotskott, men denna ´Marzipan´ är inte till besvär och sprider sig vilt som vissa rosor. Däremot kan man få gräva upp och få några nya plantor. Det gör väl inget?!

Pimpinellros ´Marzipan´ :Bild Pirjo Rautio
Pimpinellros ´Marzipan´: Bild Pirjo Rautio

´Marzipan´ser ut att ha rejäla taggar, ja, men vad får man inte stå ut med för skönhetens skull! Och den lär dofta gott med inslag av kardemumma. Oj vad jag längtar efter att få tag på den! Tänk att få gå ut en tidig sommarmorgon och plocka sig en bukett nyutslagna marsipanrosor, ja, med handskar på skulle jag tro. Rosor räknas till att vara svårskötta och dåligt härdiga, men nu finns mycket att välja på, så ingen behöver avstå.  Som alla pimpineller och engångsblommande är ´Marzipan´ extra lättskött och kräver inte lika mycket gödsel och vatten som de rabattrosor vi vanligen hittar i butikerna. Hos BillaBlom kommer du att hitta många härdiga sorter i år. Vi har redan beställt många kanadensiska och jag jagar vidare efter fler härdiga sorter. Varför inte planera för ett rosarium, med härdiga rosor?

´Marzipan´ härdig i zon 6-7 Bild :Pirjo Rautio
´Marzipan´ härdig i zon 6-7 Bild :Pirjo Rautio