Snöstjärnan i rabatten – söta praktvivan måste jag ha!

Den här söta praktvivan, Primula sieboldii, fotade jag i en trädgård när jag gjorde ett reportage för Trädgård Norr. HÄR kan du beställa om tidningen finns kvar, annars kan den finnas på biblioteket. Om jag minns rätt var det nummer 3/2015. Så otroligt söt är vivan, bara någon decimeter hög och blommor som snöstjärnor. Jag sådde den ifjol, men lyckades ta kål på småplantorna så nu ska jag försöka igen. De frön jag fått tag på nu vet jag inte om de ger vita blommor, men hoppas! Annars kan det bli en annan fin färg.

Praktviva, Primula sieboldii
Praktviva, Primula sieboldii ´Alba´

Fröna är pyttesmå och ska sås på jordytan. De gror i vanlig rumsvärme i ett ljust fönster, men ett lysrör ovanför kan vara bra, då de är ljusgroende.  Sedan vill de ha lite svalare, så källaren, eller växthuset, när jag kör igång där blir lämpligt. HÄR finns råd för att så ljusgroende frön. Perenner, som den är, gillar svala nätter, som de är vana i naturen. Skulle fröna inte gro inom 3-4 veckor, ställ bara ut krukan på backen och skotta snö över (om det nu finns), så gror fröna när våren kommer. Metoden kallas stratifiering. Nu hoppas jag på småplantor som ska jag lovar sköta bättre denna gång!

Du som vill gå på trädgårdskurs kan anmäla dig nu via en länk till Sensus. Första gången ska vi – ja just det – så fröer! En grupp är snart full, men finns intresse blir det fler grupper. HÄR finns länken och info om kursen.

 

2 reaktioner på ”Snöstjärnan i rabatten – söta praktvivan måste jag ha!

  1. Blommorna påminner mej om snöstjärnan man tog som liten. Man åkte skidor x antal 100 meter och så köpte man en liten “medalj” och sedan små band att sätta på stjärnan ju mer man åkte. Kul idé för att få barn att röra på sej.

Kommentarer inaktiverade.