Flera buskar ska det bli!

Att rota buskssticklingar är ingen konst. Åtminstone med vissa sorter som smällspirea, kornell, vinbär och forsythia. Här har jag bland annat klippt till sticklingar av smällspirean ´Summerwine´, som liknar den så kallade djävulsbusken ´Diabolo´, men är mindre och mer kompakt och har inte riktigt lika mörka blad. Liten pärlrönn ska jag också prova fast jag har inte kollat upp hur det går bäst att rota den. En del buskar är lättare att rota som vinterstickling, och en del som sommarstickling. Men det kostar ju inget att prova. HÄR kan du läsa om hur jag sätter sommarsticklingar.

Nya buskar av sticklingar

Egentligen ska man ta vintersticklingarna tidigare än så här, men nu har det som vanligt inte blivit av. Nu rullar jag in dem i fuktigt tidningspapper i en plastpåse och lägger in i kylen tills jorden har tinat i trädgårdslandet. Då är det dags att förbättra jorden med lite gödslad torvmull och gräva om. På ytan lägger jag några cm grov sand. Sticklingarna klipper jag så precis under en nod – där det sitter små knoppar som ska bli blad – och så någon centimeter strax ovanför en nod. 15-20 cm är lagom längd. Så trycker jag ner sticklingarna så bara en eller två bladknoppar  tittar upp, vattnar och väntar så kommer det gröna skott om någon månad. Nästa vår toppar jag buskarna och eventuellt planterar om dem och om två år har jag många små gratis buskar!

2 reaktioner på ”Flera buskar ska det bli!

  1. Ja, det er gøy å formere busker og trær! Jeg har også laget stiklinger av ‘Diablo’. Det er en billig måte å skaffe seg flere busker 🙂

    God helg!

Kommentarer inaktiverade.