Förbereder nästa säsong med att dela perenner

Aldrig har jag väl denna tid, mitt i julstöket, hållit på med att dela perenner! Den här tiden har vi ju tjäle och snö här i norr. Men sista veckan i november töade det och blev varmgrader så jag kunde gräva upp perenner som jag fått för mycket av. Efter så många år kan det bli för mycket även av dem som inte sprider sig fort. Bra att ha till nästa säsongs försäljning. Jag tänkte att liksom de gör i Holland, varifrån jag brukar beställa barrotade perenner, kan jag göra själv. Ta upp dem, dela, och lagra i matkällaren till i mars.

Daglilja ´Crimson Pirate´ härdig och blomvillig

Två sorters dagliljor och den fina bladväxten sköldbräcka har jag nu många rötter av. Skulle det mot förmodan inte lyckas med lagringen finns det mer och även andra sorter som ska tas upp till våren, fast då är de fastfrusna till fram i maj.

Barrotade perenner

Dagliljorna som är i källaren nu är den mättat röda ´Crimson Pirate´och den ljusrosa ´Catharine Woodbury´. För den som köper barrotat (ej krukade) under våren blir det riktigt billigt. Så kan man unna sig fler av samma. Det blir alltid finare istället för som en frimärkssamling med en av varje.

Sköldbräckans stora blad passar in på många ställen och på hösten blir de så här fina.
Darmera peltata, sköldbräcka. Vårblomningen består av rosa stänglar som kommer före bladen.

Det var rejäla rotsystem så jag fick ta till morakniven, hugga och bända för att få isär plantorna. Speciellt sköldbräckan har grova jordstammar som brukar bre ut sig i markytan.

Dela perenner, hugga, kapa av och dra isär!

Det är härligt att få komma ut och jobba lite i trädgården även på vintern. Igår gick jag en runda och la ut mer granris, över rosorna och sådant som står kvar i krukor. Mannen har huggit lite ved, så jag passade på att lägga beslag på riset. Det går fort nu, snart är det jul och så börjar det att ljusna. I januari kikar solen så småningom fram och man börjar tänka på frösådder. ´Törnrosas kjortel´gav massor av frö så jag kommer att dela med mig till er läsare. Den är bra att så tidigt.

Törnrosas kjortel. Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

Ha det så gott i julstöket!

2 reaktioner på ”Förbereder nästa säsong med att dela perenner

  1. Igår pratade vi om hur mycket vi har att dela av egentligen och hur lite tid vi har på våren. Men jag har tillgång till matkällare, en verkstad att jobba i… ..och jag har sorkar som äter okontrollerat. Så jag kan gå ut och hämta perenner att dela nu 🙂

    Tack för tipset! Carina

    1. Ja oj vad perenner kan växa och sprida sig. Och visst är det trevligt att få hålla på lite på vintern också. Fast nu har jag gett upp. Nu ligger snön så jag kan inte hämta mer. /Monica

Kommentarer inaktiverade.