Frösådd under lysrör

Mina äppelkärnor är redan små plantor. Nu gäller bara att sköta dem tills de bär frukt om så där 10 år. HÄR kan du läsa om det projektet. Lysrörsljus är helt perfekt fram tills solen ger nog mycket ljus, ja det dröjer,för även om solen lyser för fullt blir det aldrig lika mycket ljus som ute. Här i vardagsrummet har mannen med maskinerna hjälpt mig att montera in lysrör i alla fönster. I det här höga fönstret dessutom en mellanhylla så att det ryms två våningar med plantor.

Frösådd under lysrör (2)

Vintertid får alla orkidéer gotta sig i ljuset och nu börjar pelargoner och annat flytta in för drivning. Vårt vardagsrum behöver vi egentligen inte som just vardagsrum så det kan gott få vara plantrum. Här står också piano och orgel som förr användes flitigt under min tid som kantor och musiklärare – mer sällan nuförtiden. På övervåningen i det mer nyrenoverade TV-rummet sitter vi hellre, när vi sitter… eller i vårt stora kök. HÄR kan du se en del av TV-rummet.

Frösådd under lysrör (1)

Tillsammans med äppelplantorna har jag sådder med Törnrosas kjortel, en otroligt söt klätterväxt, som det är lätt att ta frö ifrån. Av en trädgårdsvän fick jag flera frökapslar så nu har jag frön som räcker både för mig och alla kursdeltagare. Redan 29 pers anmälda. HÄR kan du läsa mer om kurserna. Än  finns det plats på måndagskursen!

Törnrosefröna är ljusgroende, så då hissar jag upp dem inunder lysröret. Plast över är viktigt då lysrörens värme kan torka ut fröna som bara ligger på ytan. Törnrosas kjortel är värd ett eget inlägg, jag får väl snart återuppta serien “trädgårdens klättrare”. Och serien om sommarblommor fortsätter. En serie om E-plantor planerar jag också. Den som gillar trädgård har hur mycket som helst att skriva om!

 

 

8 reaktioner på ”Frösådd under lysrör

 1. Vilken tur att mannen med maskinerna ryckte in. Det är tur att det finns artificiell sol att ta till när den riktiga är för avlägsen. Här finns också en hel del sådan. Sådd av äpple, så intressant. Ska bli roligt att följa.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

 2. Helena

  Min dotter har planterat äppelfrön och de har grott och växt i dagsljus. Så jag är inte helt säker på att lysrör är ett måste.

  1. Monica Söderström

   Ja då Helena, nog växer de utan extra ljus, men kan bli långa och taniga om ljuset inte räcker. När de väl kommer ut tar de sig säkert. Lycka till med äppelträden! Av frösådder blir det sällan bra äpplen, men då kan man i så fall ympa in en bra äppelsort på det frösådda trädet. Däremot torde Törnrosas kjortel gro dåligt utan extraljus den här tiden på året!

 3. Anonym

  Ja, så är det ju, tillskottsbelysningen den här tiden är verkligen ett måste. Och precis som du skriver räcker lysrör långt. Men man bör ju tänka på vilken färg på lysröret man väljer…

  1. Monica Söderström

   Ja jag har bytt till kallvita, fast jag hört att det inte spelar nån roll. Jag mailade Tom Ericsson på SLU och frågade och han använder själv vanliga varmvita. Även i nyaste Natur och Trädgård står att det inte spelar nån roll. Fast jag tror på kallvita jag.

   1. Anonym

    Japp, jag såg artikeln i natur och trädgård. Men jag tror som du, kallvita. Jag har provat både varmvita och kallvita, och jag tycker mig få bättre resultat med kallvita. Kanske är en ren inbillning, men det fungerar iaf för mig 🙂
    Ska du fara på “seminariet” som Lars Krantz håller i köpmanholmen till veckan?

    1. Monica Söderström

     Jag skulle gärna fara till Holmen, fast inte för Lars Krantz, jag gissar att han kommer att prata om ungefär samma som när han var på Nordvik. Mest filosofiskt resonemang och inte så mycket växter egentligen, fast det var trevligt. men nu är det så att jag har ju kurs den kvällen. Tre kurskvällar i veckan blir det. Kul att det finns så stort intresse!Men själva parken i Holmen ska jag absolut besöka nån gång. Helst när det är guidning av Elisabet Strand H. Det arrangeras av Arnäs Trg förening. Häng på där!

Kommentarer inaktiverade.