Gammal och ny inredning i 60-talsstugan

Vi renoverar just nu i sommarstugan och ska få ett nytt sovrum, isolerat och varmt även vintertid. Jag har tänkt mig en fondvägg med tapet och väggarna målade i samma ljusgrå färg som resten av huset. Ett litet hus tål inte så mycket variation. Vår täljstenskamin har fått sätta prägel i allrummet med en rustik stentapet som ändå känns modern. 60-tal, enkel retrostil med lite funkiskänsla och nutida mode går som lite ihop. Jag älskar ju blommigt, men håller igen på det här. Ja, fast bara inomhus!

Täljstenskaminen med matchande tapet

Den röda fåtöljen som vi haft i många år är nästan den enda färgklicken i rummet. En raritet som man ska akta sig för att sitta sönder! Jag har länge sökt matchande gardiner i retrostil, men de jag testade här blev jag inte nöjd med. Bra mot fåtöljen men inte med allt det gråa.

Röd retrofåtölj

De gula gardinerna jag tänkt ha i nya sovrummet provhängde jag upp och upptäckte att de passade lika bra här i rummet med kaminen. Visst är det retromönster, och grafiskt är ju hett just nu, så varför inte –  både modernt och gammaldags. Grafiska mönster kan vi också hitta i 20-talets Art Déco-stil som många designers tar idéer ifrån. Och de gamla fönsterlamporna som vi fann i källaren efter husköpet känns som att de kanske är från 70-talet. Klart att de ska fortsätta att följa med. Den varma gula färgen gillade jag  på 70-talet och det porslin vi köpte när vi gifte oss 1975 var saffransgult med brun rand och köket gjorde vi i brunt, vitt och limegrönt.

Gula gardiner med grafiskt retromönster (1)

Konstigt, nu är det både rött och gult i stugans allrum, fast det inte alls är mina favoriter, men det passar fint ihop med allt grått. Och hör liksom ihop med huset. Trägolvet av ask har också lite gulaktig nyans om man tänker efter.
Gula gardiner med grafiskt mönster (2)

Vad jag ska hitta på i sovrummet blir nästa fråga…