Lättskötta gammaldags rosor för hela slanten!

Gammaldags rosor blommar bara en gång per sommar, så därför väljer många andra rossorter, som är mer svårskötta – speciellt här i norr kan en del vara svåra att klara. Jag pratade med en kvinna som har lyckats med flera 100-tals olika rosor i zon 5. Hon sa något klokt: – “Engångsblommande rosor går väl lika bra att som andra engångsblommande växter. Inte väljer vi väl bort syrener och pioner för att de blommar bara en gång!” Nä, just det, så de gammaldags rosorna har också sin plats, och när de väl blommar så gör de det med besked! Trots att nu denna kvinna lyckas med Austinrosor och allt möjligt, älskar hon Alba-rosor högt.

Maiden´s Blush gammaldags ros
´Maiden´s Blush´ gammaldags ros

Hos mig har Alba-rosen ´Maiden´s Blush´ utvecklats till en yvig buske från den lilla stickling jag stack ner på plats. Den är nu rotäkta och skjuter skott åt alla håll och kanter. Den blommar bra trots ett ganska skuggigt läge och just därför blommar den rätt länge. Då den är superhärdig orkar den också växa sig stor. Den kan till och med bindas upp som klätterros. Och doften på gammaldags rosor är ju helt perfekt.

Maiden´s Blush gammaldags ros
´Maiden´s Blush´ zon 6

Alla rosor som har tillkommit före 1867 räknas som gammaldags, men det finns många som tyvärr inte är så lätta att få tag på, exempelvis rosor framädlade av en man vid namn Geschwind. Vi ska försöka direktimportera sådana och andra ovanliga sorter till BillaBlom i år. Även en del nyförädlade sorter finns nu, som är härdiga. Rosa ´Mundi´, polkagrisrosen, är riktigt gammal och härdig till zon 6. Den är en Gallicaros som tål skugga och doftar förstås. Blir en medelstor buskros.

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros
Rosa ´Mundi´ gammaldags ros
Duchesse de MonteBello gammaldags ros
´Duchesse de MonteBello´ gammaldags  Gallicaros      bild: Flora Linnea

´Duchesse de MonteBello´ är precis så romantisk som namnet lovar. En blekrosa doftande pudding! En Gallicaros som ska dofta citronsockerkaka! Härdig till zon 5. Nej, varför skulle man välja bort de gammaldags. Istället ska man ha riktigt många och se till att vara ledig när de blommar. Lägga sig där, blunda och bara känna doften. Ja, och ha så många att det går att ta in fång till buketter! Inte alls omöjligt med sådana här lättskötta skönheter, som behöver bara lite gödsel och beskärning och får få sjukdomar.

Den här gången har jag inte beskrivit de kanadensiska rosorna, men de är alltid ett bra val för oss i norr, och de blommar hela sommaren, så de kompletterar de gammaldags bra. Skriv kanadensisk som sökord i rutan uppe till höger kommer mina inlägg om dem fram.

2 reaktioner på ”Lättskötta gammaldags rosor för hela slanten!

  1. Maidens Blush og Rosa Mundi har jeg også! Flotte roser begge to 🙂
    Nei, en må jo ha noen en gangsblomstrende roser også, og Maidens Blush blomstrer også veldig lenge så den er en veldig god rose!

Kommentarer inaktiverade.