Gullig buske med bär till prydnad

Den lilla pärlrönnen, Sorbus koehneana,  har nu vuxit på sig så att jag kan klippa kvistar och få vackra bär. Nu innan de är mogna är de så fint ljusgröna. De vore fina till en krans tillsammans med andra bär. När jag köpte mitt exemplar var det toppat till buske, men jag har börjat stamma upp den till ett miniträd. En riktig liten skönhet är det! När jag började trädgårdsutbildningen var jag mest intresserad av blommor och perenner, men när jag såg denna buske, blev det en anteckning i mitt block: Köp den!

Liten pärlrönn (1)Sorbus koehneana

Den blir bara 2-3 m hög, härdig till zon 4-5.  Små sirliga mörkgröna blad som blir orange och vinröda på hösten och bären blir kritvita med mörk vinröd fluga och skaft. Den är så söt och fåglarna ser ju inte bären. När höstfärgerna kommit klipper jag mer och försöker konservera i glycerin. Någon som kan konsten? Jag gissar att jag varit för sent ute förr, när det inte har gått.