Enkelt att lyckas med dagliljor

I sommar har mina dagliljor blommat som aldrig förr. Vilket inte varit fallet förut. Jag har ändå alltid tyckt om dem på grund av det dekorativa bladverket. Speciellt vid dammen är det fint med de hängande gräsliknande bladen. ‘Crimson Pirate’ heter dagliljan nedan.

Daglilja Crimson Pirate (1)

Det sägs ju att dagliljor är så lättskötta men mina har blommat ytterst sparsamt under alla år. En del för så länge sedan att jag har glömt vilka sorter det var. Men på Facebook har jag hittat en vän, Karin Skara, som visar fantastiska bilder från sin trädgård, och sina dagliljor som blommar för fullt. Så då bad jag om råd och tänk att i år har mina dagliljor varit fantastiska!

Daglilja

Så här sa Karin: gödsla mycket på vår och försommar men bara med korn av något slag så att jordlagret inte höjs över rötterna. Det är viktigt att dagliljorna planteras grunt. Jodå, det sistnämnda hade jag hört och jag trodde väl att det var tillräckligt med gödsel åtminstone där jag brukar lägga på gräsklipp. Men i år slängde jag på rejält med hönsgödsel två gånger på försommaren och jag gläds fortfarande över nya blommor varje dag. Den gamla sorten ‘Catharine Woodbury’ är småblommig men riktigt söt. Den provade jag i bukett och den visade sig vara riktig hållbar snittblomma. HÄR kan du se den sparsmakade buketten.

Daglilja Catharine Woodbury

Daglilja Lacy Doily

Någon sa att det inte finns riktigt rosa daglilor, det är bara på omslaget till förpackningen. Men den här dubbla ‘Lacy Doily’ är jag då inte besviken på. Eftersom jag tidigare inte har lyckats så bra med dagliljor finns inte så många sorter i min trädgård, men nästa år torde jag utöka samlingen, nu när jag vet hur man gör. Tack Karin Skara! Klicka HÄR så kan du titta in i hennes trädgård.

En reaktion på ”Enkelt att lyckas med dagliljor

Kommentarer inaktiverade.