Har du mat om det blir kris och krig?

Sveriges självförsörjningsgrad är inte på topp direkt. Kanske 50 % klarar vi att producera själva, men vid en kris eller säg det värsta – vid krig och avspärrning, skulle det fort bli problem. Inför andra världskriget lagrade staten 350 000 ton brödsäd och ett års förbrukning av vad jordbruket behövde, men i och med EU-inträdet har beredskapslagren avvecklats. Om det berättar tidningen Odlaren i sitt senaste nummer. Vårt moderna jordbruk klarar sig inte utan import av bränsle, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Och utan utsäde faller allt. Vi har gjort oss beroende av mattransporter inom landet då större och därmed färre anläggningar producerar effektivt och rationellt. En stor kycklinggård till exempel kan ha 90 000 kycklingar per stall, och de behöver 15 ton! foder per dag som levereras med lastbil. Och när de är slaktade gäller att logistiken fungerar så att inte allt kött blir förstört. Och skulle det bli elavbrott och inte tillräckligt med diesel finns för reservaggregatet, kan kycklingarna kvävas på en halvtimme en varm sommardag! Många fler exempel kan du läsa om HÄR.

pendulina-orange-1
Små körsbärstomater kan odlas på fönsterbänken

Småskalighet, närodlat och härodlat är i ropet och det är nog just vad vi behöver. Inte ta för givet att det bara är att åka till affären och plocka från hyllorna allt man behöver. Mer och mer börjar man odla även i städer, lägenheter, på hustak och i källarvåning. Dessutom blir det en fin kvalité på hemodlat, odlaren får frisk luft och motion och barnen lär sig förstå var mat kommer ifrån. Självhushåll kan man ha i valfri grad och varje ökning är positivt. Flera bra böcker finns, med idéer på allt man kan göra själv. HÄR i gårdagens inlägg presenterade jag den nyaste boken och sedan förut finns Självhushållning av John Seymoure, utgiven på 70-talet och Mandelmanns Självhushållning på Djupadal. Visst kommer Mandelmanns på Tv framöver? Någon som vet när?

Potatis klarar man sig på länge. Den innehåller mycket av vad kroppen behöver
Potatis är bra nödmat, de är lättodlade och håller sig i ett år i en bra källare

Bara 3 % – otroligt lite –  av bär och frukt vi äter, kommer från Sverige. Tänk om vi skulle ta vara på mer av vad som finns i trädgårdarna – ja, tänk bara på hur mycket hemäpplen som kastas varje år. Och i skogarna finns massor av fina bär. Godare och mer antioxidanter än importerat. Det skulle vi klara oss långt på! Den som har trädgård gör klokt i att plantera några fruktträd och bärbuskar om det inte redan finns. Gärna sådant som mognar olika tider.

Svensk frukt och bär är godare och innehåller mer antioxidanter än import
Svensk frukt och bär är godare och innehåller mer antioxidanter än importerat

Civilförsvarsförbundet anser att man borde ha ett eget litet krisberedskapslager hemma, av mat och annat, så man klarar sig själv i 3-4 dagar. HÄR finns en lista med deras förslag på mat.

En reaktion på ”Har du mat om det blir kris och krig?

  1. Verkligen skrämmande!
    Även om jag inte bor i Sverige, så tror jag att det är samma situation i UK.
    Trodde faktiskt att det var mer närodlat och att det var populärt i Sverige.

Kommentarer inaktiverade.