Sällskap i soffan: Nyaste boken om självhushållning

Dagen slutade i soffan med en ny bra bok. Efter ett pass på gymmet blev jag så trött att jag somnande i soffan med den nya boken. Influensan har knackat på dörren några dagar och jag har tacklat med alla mina naturmediciner. Nysit och frusit varierat med att vara pigg och vara i farten. Till slut vann naturmedlen men lite trötthet sitter kvar. Perfekt då med en ny trädgårdsbok efter tuppluren!

Nyaste boken om självhushållning
Nyaste boken om självhushållning

Självhushålllning i praktiken av Maria Österåker, förlag Norstedts, behandlar allt det där man skulle vilja göra. Odla sin egen mat, ha hönor, getter, kaniner. Kunna arbeta mest hemifrån och vara så oberoende som möjligt. Ibland när jag står i matbutikens kö, tänker jag på hur onaturligt det är att plocka åt sig allt man behöver från hyllor och montrar. Varor som körts land och rike runt, eller kommer från andra sidan jordklotet, som man kunnat producera själv eller åtminstone hitta på närmare håll. Eller till och med vara utan en del. Något sådant kanske Marias familj tänkte när de bytte till ett liv med mindre förvärvsarbete och mindre inkomster för att mer och mer bli självhushållare. Nu är de självhushållande till ca 60 % och vi får vägledning i alla möjliga sätt att klara sig själv och det märks att råden kommer från egen erfarenhet. Man kan börja i liten skala och utöka efter intresse och ork. Allt från att hugga egen ved, odla mat, till hemgjord salva och örtmediciner. Eller bara göra små förändringar. Boken är en spark i baken för att komma gång, och man behöver säkert ta in information från fler källor. Då är det bara att titta längst bak i den långa listan på böcker och hemsidor.

2 reaktioner på ”Sällskap i soffan: Nyaste boken om självhushållning

  1. Har inte läst nån av hennes böcker, men hon verkar vara en klok kvinna. Ibland kanske man behöver en knuff av livet i rätt riktning för att inse vad som är viktigt och jag förstår att jag tillhör de lyckligt lottade som också har hög självförsörjningsgrad vad det gäller grönsaker, kött fisk, solel, eget VA kretslopp och vi arbetar båda hemma.
    Krya på dig
    /Anette

    1. Monica Söderström

      Visst känns det skönt att ha så mycket eget, det strävar man mot hela tiden. Kvalité och närodlat är grejer det. Tack jag känner mig riktigt bra idag!

Kommentarer inaktiverade.