Hittat önskerosen och valt en pelargon av 150 st

På vår resa till sonen i Halmstad passade jag på att både handla lite växter och att njuta av blomningen där i söder! Önskerosen hittade jag hos Flora Linnea i Helsingborg som har svenskodlade rosor med bra grundstam. Men ett dyrt köp var det. Rosen ska planteras i en jättestor lerkruka, som jag faktiskt köpte med hem ifjol. Krukan ska stå på vår nya altan där arbetet avancerar framåt. Målning och lägga klinker är mest det som är kvar. Ja och så måste det vara skuggardiner. Där inne borde denna ljuvliga ros trivas. Det är en Austinros, sådana är kända för att vara extra krävande – och extra vackra och doftande. Den här ska ha en fruktig apelsindoft.

Doftande Austinros med det tjusiga namnet `Lady Emma Hamilton´zon 3

Denna bild har jag tagit i Maries rosarium i Husum, strax norr om Örnsköldsvik. Jag kommer att presentera trädgården i kommande nummer av Trädgård Norr. Marie har 500 olika sorters rosor och lyckas så kopiöst bra med dem. Jag lyckas inte lika bra så min nya ros får växa inne på altanen.

Pelargoner från Gluggstorp

Jag hade också fått nys på Gluggstorps handelsträdgård som odlar pelargoner. Ovanliga sorter vill jag gärna ha, och på Tomatens hus, där de såldes fick jag välja ur 150! sorter. Jag var ståndaktig och valde bara Grönt Kulturarvs-sorten´Drottningminne´som jag läst om och önskat mig. Den har funnits i Jämtland ända sedan 30-talet. Den knallcerisa färgen passar mig.

Pelargon ´Drottningminne´

Chokladpelargoner fick jag också se, de är valda till Årets Pelargon. Väldigt vackra blad.

Chokladpelargon

Tomatens hus där allt detta fanns, sålde förstås nyplockade tomater och alla möjliga burkar med innehåll av tomat. Deras ekologiska gurkor var så goda så 4 st fick följa med och avnjöts som frukt. Tomatplant av många sorter, paprika, chili och alla möjliga grönsaksplantor fanns det, så den som bor i trakterna behöver då aldrig driva upp plantor själv. Tomatens Hus finns strax söder om Helsingborg och är värd ett besök som du förstår.