Många tips för användning av aroniabär!

I dotterns trädgård finns massor av aronia. Snabbplockade är de och dubbelt så nyttiga som blåbär, så jag måste bara prova om det går att göra något gott av dem. Iförrgår gjorde jag en liten sats marmelad med lika delar mosade aronia och jordgubbar. Väldigt gott och fin färg, men tyvärr finns det så lite jordgubbar i min frys, så jag får hitta på något annat. När jag var på Nordvik sist fick jag tips av en annan kursdeltagare om att aronia är gott till rårörd saft. Så jag gjorde ett litet test med samma tillvägagångssätt som min bästa svartvinbärssaft. HÄR finns receptet till svartvinbärssaften.

TILLÄGG: Jag ser att detta inlägg är populärt så här kommer en länk till 3 nya recept. Klicka HÄR.

Aronia o citronsaft

Aroniasaften blev riktigt god, en anings beska känns fortfarande från bären, men som måltidsdryck är den toppen.

Receptet:
Ta fram en rostfri kittel eller skål och lägg i 1 liter aroniabär, 1/2 skivad citron (välskrubbad och helst eko), och 2 tsk citronsyra. Häll över 2 l kokande vatten och låt stå svalt i 3 dygn. Sila genom ett durkslag (går lätt och fort då bären inte är mosade) och rör ner 2 dl socker och konserveringsmedel om du inte fryser saften.

Igår fick jag fler tips när jag träffade massor av trädgårdsfolk på ett möte med Höga Kusten Fritidsodlare. Margas recept är också värt att prova. Här kommer det:
1 kg mixade mosade aroniabär (som varit frysta) blandas med 6 dl vatten och får dra i 2 dygn. Rör om ibland. Sila och frys in. Det blir ca 0,75 l råsaft. Ta fram och drick råsaften som den är – rena hälsobomben, eller sockra och späd med vatten.

Flera tips: Blanda aronia med äpple eller rabarber till sylt eller saft.

Ja nu ska väl inte bären måsta hänga kvar tills fåglarna tar dem eller de ramlar ner!

6 reaktioner på ”Många tips för användning av aroniabär!

 1. Kristina Rönnberg

  Hej!
  Jag mixar dem i smothies, direkt ur frysen. Sötar med 2-4 dadlar för att reducera beskan. Gott! Sen adderar jag kvarg, mandel, chiafrön, ja, det jag känner för den dagen.
  Men dadlarna behövs : )

 2. Anonym

  Plockade 1 liter aronia i år, har aldrig någonsin provat på aronia förr, så det blir spännande. Tack för inspiration!
  Mvh

 3. eva-lena eriksson

  Hej
  Lite aroniaförslag jag gör sylt till gröten 2delar aronia 1 del fläderbär. Mixar efter kokning då aronian är stabbig och flädern väldigt lös. Inte så mycket socker som till annan sylt.

  Fåglarna tycker inte ens om bären.

  Ha en bra dag Eva-Lena

Kommentarer inaktiverade.