Husmoderstips för god närproducerad saft

Gamla kunskaper kommer till heders i dessa dagar när även yngre vill sylta, safta och bjuda på hemlagat. Sådant har blivit den nya lyxen, nu när vi kan få allt vi vill från hela världen till våra bord. Ekologisk mat efterfrågas alltmer, men det allra bästa är ju att man kan äta så mycket egenproducerat som möjligt. Bär och frukt tar inte lång tid att odla så det vill jag slå ett slag för. Att skörda och laga till tar längre tid än odlingen, men då får man vara rationell. Av svartvinbär brukar jag först göra rårörd saft som är väldigt snabbgjord och god. HÄR finns det receptet.

Sila saft

När bären är silade finns det ändå mycket smak kvar i dem så de kokas till eftersaft. Idag blandade jag med bär som kokats i saftmajan, en sådan som finns att köpa på många butiker. Det går fort att koka saft med en sådan. Jag la alla “begagnade” bär i en stor gryta, hällde på en tredjedel så mycket vatten och kokade ca 20 minuter. Viktigt att röra om så det inte bränns i botten. Sedan kommer det jobbiga – att sila i silduk. Men får det stå över natten har det mesta runnit klart. Sedan ska den silade saften i grytan och blandas med så mycket socker som man vill ha. Koka upp under omrörning, och fyll på flaskor som hettats upp i ugnen på 100 grader. Fyll ända upp och skruva fort på kapsylen. När saften kallnar minskar den lite i mängd, så blir det vakuum och saften är hållbar utan konserveringsmedel eller massor av socker. Jag fick 10 liter eftersaft av bären från de tidigare satserna. Det är tidsbeparande då man inte behöver gå och plocka mer bär och lägga tid på det.

Syrensaft och skorpor i syrenbersån

En period har vi tyckt att saft inte är nyttig och hellre druckit juice från andra sidan jordklotet. Men jag kollade upp och HÄR kan du läsa hur nyttig hemkokt saft är jämfört med köpt juice! Och barnbarnen har fattat galoppen! Mormors saft är godast tycker de. I bilden ovan är det syrensaft som dricks. Jag tror att de känner när det är äkta vara!