Jag gillar inte pelargoner

Jag gillar inte pelargoner… eller, jo kanske. Eller är det de som inte gillar mig? Jag har inte så bra soliga söderfönster som de vill ha, och så gillar de inte att jag vattnar för mycket. Och de känns ju så gammalmodiga.

Fast nu finns det ju så roliga sorter, t ex tulpanpelargon, änglapelargon och äggskalspelargon. Och den där vitrosa rosenpelargonen med lite ljusgrönt i mitten var ju för söt förra sommarn. Så många kronblad att varje delblomma i blombollen såg ut som en miniros. Idag har jag gett mina plantor från i fjol ny jord och passar på att sätta några sticklingar, de är ju så lätta att rota. Men… vad ska jag ha dem till, jag som inte gillar pelargoner?!

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

Skär av sticklingen direkt under ett bladfäste.

Ta bort alla blad utom 2-3 stycken i toppen.

 

Sätt i fuktig såjord i små krukor, nära krukkanten, och vattna lite till så att jorden sluter tätt kring stjälken.

Dra över en plastpåse med några lufthål och ställ på varm plats, men inte i solen.

Om sticklingen får stå i ett glas vatten bildar den fort rötter, men det är en onödig omväg, den kommer igång fortast med plantering direkt i jord. När plantan är ca 15 cm ska den toppas och få lite större kruka allt efter som den växer. För stor kruka kan göra att pelargonen bara växer vegetativt med massor av blad, istället för att blomma.