Julinspiration mat och bak del 8: Gravad lax

Hemgravad lax är så mycket godare än den färdigköpta. Och inte är det svårt eller tar lång tid. Min lax får så mycket mer smak då jag låter den gravas extra länge. Det här receptet innehåller mer socker än vanligt, vilket också höjer smaken. Jag har provat alternativa smaksättningar, men den traditionella är bäst, tycker jag. Till jul tillsätter jag bara lite stött rosépeppar för färgens skull.

Gravad lax

800 gr laxfilé delad i två bitar
4 msk salt
4 msk socker
1 msk krossade vitpepparkorn
rikligt med klippt dill, fryst går bra

Blanda salt, socker och vitpeppar och häll 1/3 av blandningen tillsammans med dill i en kraftig plastpåse som rymmer laxen. Lägg dit ena laxbiten med skinnsidan mot saltblandningen och häll ovanpå laxen mer saltblandning och dill. Lägg nu den andra laxbiten ovanpå med skinnsidan upp. Häll på det sista av saltblandningen och dillen och stäng påsen. Lägg plant i en form och låt stå framme i rumsvärme i en timme. Ställ sedan in i kylen och vänd på påsen några gånger per dygn. Jag gravar fisken i två dygn för att det blir godare, men den är ätfärdig efter ett dygn. När gravningen är klar bör du hälla bort spadet. Skrapa av det mesta av dillen innan du skär upp. Färdiggravad lax håller sig i kylen i en vecka. Annars är det praktiskt att skära upp allt och frysa in och ta fram allt eftersom.