Julpyssel 1: Bundit granris hela kvällen

Julpyntandet för att piffa upp Billstagården inför julmarknaden är i full gång. Istället för krans på dörren har jag bundit en lång… ja, vad ska jag kalla den? Grangirlang, blir fel, och granvepa låter konstigt. Äppellängd – nej det låter som fika! Hjälp mig att hitta ett bra namn! Och här ska du få se hur du gör en egen.

Granrisgirlang vepa (4)

Granris från skogen går bra – om man får ta – men ska den hänga inne kommer barren att ramla så då måste du köpa ädelgran hos floristen, om du inte har en egen att norpa ifrån. Nobilisgran brukar det man köper kallas. En rulle grön spoltråd och grönlackerade raka ståltrådar för att fästa kottar och äpplen behövs också. En stadig käpp att binda på behövs, jag tog en grov lövsly och kapade bort kvistarna. En krattskaft, typ rundstav, kan gå men för att det ska fästa bra är det klokt att först linda med floratejp – som finns hos floristen. Som du ser höll jag till i hallen, mest på golvet. Ett arbetsbord hade varit bättre!

Granrisgirlang vepa (1)

Klipp granriset i 15 – 20 cm bitar och lägg ihop i små buketter som du lindar på växelvis ut mot sidorna och lägg ibland också några kvistar i mitten. Börja längst ner med en fin spetsig grankvist. Alla kvistar ska peka nedåt/utåt. På några ställen la jag in kvistar med snöbär, vilket går lika bra att utesluta. Låt det bli lite bredare eftersom. När du nästan har fått den längd du vill ha är det dags att vrida kvistarna så att de sista pekar uppåt, lite extra korta kvistar fyller upp i mitten där du vänder. Fäst ståltråden på baksidan och passa på att göra en ögla för upphängning.Granrisgirlang vepa (3)

Så är det dags för dekoration. Kottar har jag tidigare plockat i skogen, när de ligger inne i värmen öppnar sig fjällen och kottarna blir stora och fina. Lirka in en grön ståltråd under kottfjällen nästan längst upp på kotten. Dra runt och vrid ihop bägge ändar. Nu kan du fästa kotten stadigt i granriset eller sticka igenom ståltråden och dra runt på baksidan av käppen. Till äpplen tar du den grövre ståltråden och sticker rakt igenom undersidan. Sätt på plats och fäst runt käppen. En rosett av flera naturmaterial passar in i stilen, den röda är ulltråd, numera ett populärt material. Låt några långa tottar hänga fritt.

Granrisgirlang vepa (2)

Lite gråvit renlav tar igen snöbärens färg och håller ihop. Klipp bort kvistar som sticker utanför formen. Klart att hänga upp! Imorgon hänger jag upp min – vad den nu kallas – så finare bilder kommer. Och fler julpyssel kommer.

Har du tävlat om de fina julstjärnorna? Läs under fliken “Tävling”