Luciamorgon i Överbilla

I väntan på luciatåget dukade vi tidigt  upp frukost med risgrynsgröt, mackor, glögg och tillbehör.

Luciatåget med Santa Claus

Vilken härlig luciamorgon när barnbarnen tågade in! Den äldsta tog ton och så stämde de upp en massa sånger. Mannen med maskinerna blev plötsligt Santa Claus och ville vara med på bild. Även så lilla tomtenissen förstås!

Luciafrukost

Efter gröten blev det två sorters  hemgjord ekologisk glögg, kokad av egen äppelmust, ljust muscovadosocker och stjärnanis, torkad ingefära, kryddnejlikor, kanel och pomeransskal. Den andra sorten, av hemgjord svartvinbärssaft, lite äppelmust och muscovadosocker. Bara lite kryddor för att ge mildare smak för barnbarnen.

Tilltugg til glöggen

Hemgjord glögg med äpplen äppelringar mmSom tilltugg ekologiska russin, hemsyltat apelsinskal, torkade tranbär, pumpakärnor och förstås mandlar, både skållade och salta rostade. HÄR finns receptet på de rostade. Dessutom blev det också i dag torkade äppelringar som barnbarnen älskar. Några röda Loboäpplen från trädgården la jag också fram. De är fina juläpplen och håller sig i matkällaren ännu längre än tills nu.

Luciafiguren har följt oss i alla år, duken inunder har min förra granne Ingrid tryckt för hand. Kul att plocka fram något som man inte ser någon annanstans. I skålen ligger pepparkaksbollar – en lussevariant av chokladbollar. HÄR finns det receptet.

Luciafigur och luciaduk

Nu ska jag höra Lucia på TV. Efter mina år som körledare njuter jag av högklassig stämsång likaväl som barnbarnens klara röster. Jag önskar dig en skön luciakväll!