Julpyssel: Julstämning med en amaryllisdekoration!

Nyligen var det Amaryllisens Dag, då tänker jag på när vi på Nordviks floristutbildning gjorde utsmyckningen inför julkonserten i Nora Kyrka. I en så stor lokal behövs många och höga blommor, men något liknande kan platsa vid en större fest hemma eller om man hyr lokal. Flera veckor ska en sådan här dekoration hålla om den vattnas ordentligt.

Amaryllisdekoration 2

Det är inte så svårt som man kan tro. För att amaryllistjälkarna ska hålla sticker man in en blompinne och så är det bara att köra ner stjälken i en oasis, alltså blötlagd stickmassa. Oasisen bör ligga i en tung skål eller så köper man en oasishållare i floristbutiken, med botten av plast och glest nät ovanpå. Sådana används oftast till begravningsdekorationer. Efter några stjälkar i olika höjder är det bara att fylla på med andra typer av blommor som kontrasterar. Nejlikor är täta, runda och fyllda i motsats till de öppna amaryllisklockorna, ilexbär är runda och små, och den vita brudslöjan är transparent. Grönt fyller upp, eukalyptusbladen blir fin färgkontrast så de drar lite mot blågrönt. Några ituskurna apelsiner fyller upp för en billig peng och ser lite kul ut. Tänk på att oasisen inte ska synas, så dölj med mossa och barrkvistar. Några lärkkvistar med kottar och så är julstämningen fixad! Jo, och så skulle det vara julmusik, förstås!

Amaryllisdekoration för fest

Vi gjorde också fina dekorationer i skålar, ännu lämpligare att ha hemma, så de bilder kommer så småningom också.

Snart kommer tävlingar om fina produkter från Ljusbutiken, för tredje året nu, tror jag. Då kallas det tradition. Fina grejor brukar det vara, sådant man vill ha till jul och advent.

 

 

4 reaktioner på ”Julpyssel: Julstämning med en amaryllisdekoration!

 1. Hej !

  Vilken vacker dekoration och lätt att göra verkar det som efter din beskrivning !
  Chokladmarmeladen i förra inlägget ser jättegod ut – den måste jag testa !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 2. Flotte dekorasjoner! Jeg har akkurat plantet fire amaryllis, og håper de vil blomstre til jul. Men jeg har aldri brukt de i en dekorasjon. De er flotte blomster!

  God helg!

  1. Monica Söderström

   Lycka till med dina fyra, skulle någon stjälk bli för lång kan den alltid bli en snittblomma!

Kommentarer inaktiverade.