Jultävling om 2 x 10 utvalda fröpåsar från Impecta!

Sponsrat inlägg med reklam för Impecta.

Även i år sponsrar Impecta bloggens frötävling! Så nu kan 2 vinnare få fina fröpaket som julklapp. Det blir ett paket med sommarblomsfröer och ett med grönsaksfröer. Jag har valt ut sorterna bland mina favoriter. Länk till tävlingen längst ner i inlägget. Tävlingen startar idag 19/12 2021 och avslutas juldagen 25/12-21 kl 21.

Sommarblomspaketet med frösorter som lyckades bäst hos mig sommaren 2021. Alla dessa sorter passar även till bukett, jag kan lova att det flödade över av bukettblommor i somras. Så du som vinner kan bli din egen blomsterbonde. Odla dina egna buketter!

Sommarrudbeckia ‘Sahara’, sådde jag första gången i år. Så underbara färgskiftningar och snygga buketter det blev! Jag försådde i mars, det grodde långsamt och plantorna växte långsamt, men tog sig så småningom när de planterades ut. Från augusti och långt fram mot hösten kunde jag skörda snitt. Lite matta höstfärger som verkligen passar den tiden, rostgult, karamellrosa och mörkt röd i många skiftningar. Snyggt också med den mörka blanka “mittenknappen”. Denna nya favorit kommer att få följa mig många år!

Sommarrudbeckia ´Sahara´ blev jag så förtjust i!

Solros ´Lemon Party´ blev också en fullträff i år. Så vackert ljusgul med en mörk guldgrön mitt. Bara 90 cm hög och supersnygga i bukett. De ger många sidoskott så plockar man till snitt växer sidoskotten till. Solros kan man så direkt på växtplatsen, men jag tycker det är bäst att så ett och ett frö i krukor i april nån gång, så får de fart tidigare.

Solros ´Ms Mars´ tyckte jag om än mer. Lite vintage-stil, med dovt vinrött mot ljusare toppar och en vacker mörk mitt. Passade så fint till sommarrudbeckiorna, passar nog med det mesta. Och enastående i bukett, då den liksom den ljusgula solrosen förgrenar sig och är måttligt hög, 80-90 cm.

Röd Solros ‘Ms Mars’ Heilanthus annuus, en riktigt bra snittblomma!

Enkel vallmo ´Bread Seed Poppy´ var så kul bara för att kunna odla egna ätliga vallmofrön till brödet. Sedan är den fin också med lilavita kronblad. Nu fick jag en väldigt liten skörd, men nästa år ska vallmon få mer utrymme och sol och ingen ska trampa ner dem heller, hoppas jag… den här sår man direkt i landet.

Blodamarant ‘Oeschberg’ med sin blodröda färg blev en verklig hit. Växer fort och går att klippa massor till buketter. Försådd i april räcker. Kommer med nya sidoskott och är ganska tålig för kyla. Ger en verkligt snygg kontrast mot det mesta. Den var också fin ihop med ´Ms Mars´.

Lejongap ´Rocket White´ vill jag alltid ha, för de snygga buketterna. Den trivs så makalöst bra hos mig så ibland blir den 1,5 m hög. Det blir fina spiror, det! Jag försår den i början av april, då den är snabbväxande när den väl kommer ut. Lejongap har dessutom den fina egenskapen att de tål en hel del frost på hösten. Kanske inte så fina till snitt då, men de pryder ju rabatten ett tag till.

Bukett från septemberträdgården med lejongap ´Rocket White´, rosenflockel och astilbe.

Luktärt ´Spencer Daily Mail´ ger så snygga stora vågiga blommor, liksom andra Spencer-sorter, så jag hade bl a valt den ifjol. Dessa Spencer-sorter doftar mindre men går bra att mixa med vanliga doftande så får man bäggedera.

Sommaraster ‘Chamois Turm’ var också en fullträff. Lika tät och dubbel som på fröpåsen. Ja, den kallas ju pionblommande. Ljus laxrosa som är så populär nyans numera. Dessutom är astrar så hållbara i vas.

Sommaraster ´Chamois Turm´

Pärlhirs F1 ‘Purple Majesty’ liknar ´Copper Prince´ som jag blev så nöjd med. Denna får liknande mörka kolvar, men blir högre. Riktigt ståtlig i jättekrukor. Såtid redan i februari.

Tandpetarsilja ‘Green Mist’ sådde jag förra sommarn, jag saknade den i år. Så ljuvligt ljusgrön och fyller upp buketter så bra. Liknar hundkäx, fast tätare och håller länge i vas. Så den ska jag återuppta. Det räcker att förså den i april.

Vill du se bilder på alla, så sök hos Impecta HÄR.

Dahliabukett i vitt med tandpetarsilja

Grönsakspaketet med sorter jag gillar och några oprovade.

Isbergssallat ´Frillice´ är den enda sallatssort jag vill ha. Den är korsad med plocksallat, så vi plockade eftersom under en stor del av sommaren. Mindre än 10 plantor höll oss länge med all den sallat vi behövde. Jag gjorde så enkelt att jag sådde tidigt i en liten låda i växthuset, drog plast över och så grodde fröna när de ville. Lite som kallsådd, fast jag hade på lite värme för persikoträdet, typ 5 plusgrader. Går också att så tidigt så fort trädgårdslandet reder sig. Gror dåligt om man sår mitt i sommarvärmen, dock.

Bondböna ‘Witkiem’ är så lättodlad och nyttig på alla sätt. Kan sås tidigt direkt ute och tål lite frost under hösten. Baljorna innehåller de nyttiga fröna som innehåller bl a protein. Mycket bra mat, och dessutom förbättrar bondbönorna jorden med sina rötter, så att de tar kväve från från. Helt otroligt! Borde odlas i mängder. Numera har jag bondbönor i matbrödsbaket.

Slanggurka F1 ‘Sherpa’ ger finfina gurkor även om man odlar inomhus i fönsterbänken. Går att börja redan i mars om man har växtbelysning. 5 liters krukor behövs. Låt inte torka ut och duscha ofta.

Paprika ‘California Wonder’ väljer jag här då den jag odlade ifjol, ´Marconi Rosso´, inte finns nu. Paprika bör sås tidigt, gärna i februari, men räkna med att du behöver växtbelysning under vintern och tidig vår.

Palmkål ‘Nero di Toscana’ har jag odlat alla år, även när jag haft för lite tid för grönsaker. den har allt – nyttig, lättodlad, vacker. Men insekterna tycker detsamma, så det behövs fiberduk eller så får man spruta med Turex några gånger. Plantorna ser ut som små palmer, och jag använder bladen även i buketter. Den blågröna färgen blir så snygg bl a mot rött och purpur. Färsk och tillagad i mat är den toppen! Den går att så direkt på friland, men jag sådde detta år i växthuset, liksom med sallaten. Men jag hade fiberduk över redan då. Ett år hittade nämligen kålfjärilarna in i växthuset strax innan jag skulle plantera ut. Så inget blev kvar till mig…

Brytsockerärt ‘Sugar Snap’ är också en sort som måste finnas varje år i trädgården. Man äter hela ärtskidan som aldrig blir trådig. Söt krispig och god. Blir det nåt över är det en skatt att hitta i frysen vintertid. Sås direkt ute när jorden värmts upp.

Rödbeta ‘Forono’ är en bra sort, för den blir avlång på höjden. Så man får mycket på liten yta. Fina jämna skivor blir det också. I år blev min odling av den inte lyckad. Jag sådde på en för skuggig plats (massor med höga bondbönor växte framför och en hallonhäck bakom) och sedan hittade sork eller om det var möss dit, och gnagde upp det mesta som ändå växt. Ja, ja, det har varit sork- och musår, varning för det även i vinter!

Körsbärstomat ´Sungold´ sägs vara en av de sötaste tomaterna så en sådan påse måste med i detta paket. Det är en hög sort som ska tjuvas och man ska tänka på att inte så för tidigt, såvida man inte har hinkar att plantera över i, och rejält med växtbelysning.

Sommarmorot F1 ‘Flyaway’ provade jag i somras, men en del blev uppätet av morotsflugans larver. Jag trodde inte de skulle hitta till dit så fort, eftersom jag inte odlat morötter på år och dag. Men nu vet jag att fiberduken måste på bums! De morötter jag fick var dock såå goda! Inget går upp mot hemodlade sommarmorötter!

Squash ‘Goldy’ skulle vara trevlig att odla. Alla squash växer fort och ger en stor skörd. Sådd i april/maj inomhus, eller direkt på friland för den med varmt läge. Mycket gott går att göra av den nyttiga squashen. Till exempel min squashgratäng som finns recept här på bloggen.

Vill du se bilder på alla frösorterna så kolla på Impectas sida.

OBS! Skulle någon sort ta slut blir det utbytt!

Tävlingen hittar du HÄR eller under fliken TÄVLING. Svara bara på en enkel fråga så är du med! Tävlingen pågår till juldagen 25/12-21 kl 21.