Julrecept 19: Gammeldags risgrynspudding med saftsås – bra användning av julgrötsrester.

Överbliven risgrynsgröt blir fin risgrynspudding. Äggen man blandar i ger puddingkonsistensen och proteinet gör det till en skaplig bra måltid. Många äter puddingen som dessert, men hemma åt vi puddingen till middag. Min mamma brukade servera saftsås till, gjord av blåbär. På höstarna kokade hon osockrad blåbärssaft och konserverade för att ta fram när det var dags för saftsås. Inte vet jag varför hon gjorde saften sur. Man sockrar förstås när det är dags för tillagning. Vad gäller proportionerna i receptet är det inte så noga. Men ju mer ägg, desto nyttigare förstås. Smaksättning är valfritt, jag tog denna gång rivet apelsinskal. Är puddingen tänkt som efterrätt ser det fint ut med hackad sötmandel ovanpå. Man kan också sockra, men det tycker jag är onödigt.

Gammeldags risgrynspudding med blåbärssås

Risgrynspudding med saftsås 200 grader ugnsvärme 30-40 minuter

700 g risgrynsgröt

4 ägg

1 dl mjölk

Ev smaksättning, t ex rivet citronskal eller apelsinskal

Ev hackad sötmandel

Smör till formen

Saftsås: Valfri saft, ev vatten, potatismjöl

Blanda gröten väl med äggen och mjölken samt ev smaksättning. Smöra en låg form och häll i smeten. Grädda i 30-40 minuter i 200 graders ugnsvärme.

Gör under tiden saftsåsen. Om du använder vanlig saft, blanda ut med vatten så den är lagom stark. Starkare än om man ska dricka den är bra. Rör ner några msk potatismjöl i en kopp med lite vatten. Koka upp saften och när den kokar, vispa ner potatismjölsvattnet (om det står länge måste man röra om igen för potatismjölet sjunker till botten). Vispa hela tiden tills saften kokar upp igen, annars kan det bli klumpar av potatismjölet. Ta av från plattan.

Vill du testa med blåbärssås, koka då bären 10-15 minuter i vatten och sila av. Om du pressar igenom en sil får du med mera smak. Sockra och red med potatismjöl.

Servera puddingen och såsen varm eller ljummen.

Överbliven risgrynsgröt kan också användas till Ris a´la´ Malta. Vår variant är gröt blandad med vaniljsocker och mycket vispad grädde. Till det brukar vi göra en stor fruktsallad från julens fruktfat inklusive egna äpplen från källaren.

Saffranspannkaka av risgrynsgröt är också gott. Recept finns HÄR.