Komponera rabatten med blad

Bloggvännen Birgitta har föreslagit inlägg om växtkombinationer med vackra blad. Det går att göra så mycket vackert med bara bladen och i skugga är det tacksamt, då inte så mycket blommar där. Olika Hosta är givna i sammanhanget. De runda formerna lugnar ner, speciellt med stora blad som den här Hosta ´Frances Williams´. Bladen kan bli 30 cm stora. Hade rabatten varit fylld av bladverk liknande ormbunkarna hade intrycket blivit oroligt, ögonen irrar och fäster sig inte vid något speciellt. Just småflikigt är oroligt.  Hade det bara varit runda blad blev det tråkigt. Den här bilden har en perfekt kombination, både irisbladen och ormbunkarna bryter mot de runda formerna utan att ta för mycket plats, och Allium-bollarna förstärker den runda formen och ger lite höjdvariation. Med bara kontraster blir det jobbigt, men här finns den ljusgulgröna färgen både i Hosta-bladen och ormburkarna och ger kontrast mot de lila bollarna. Färgerna ligger nästan mittemot varann på färgcirkeln vilket ger maximal kontrast, men ändå milt då det gröna dominerar. Inga ovanliga växter men en bra kompostion har De Ree gjort, varifrån jag tagit bilden. De Ree i Holland odlar perenner och BillaBlom är en av kunderna. I mars/april kommer vår beställning av barrotat därifrån, då ska det gå att köpa sig fräscha rötter och plantera själv.

Allium aflatunense ´Purple Sensation´ och Hosta ´Frances Williams´
Allium aflatunense ´Purple Sensation´ och Hosta ´Frances Williams´ Bild: De Ree

Rabatten ovan passar bäst i halvskugga, de flesta Hosta har svårt för mycket sol och torka men Allium vill ha sol. Här blev det en medelväg. I förlängningen av rabatten ovan kunde det bli fint med kontrast av blanka, släta blad. Speciellt i skugga lyser de upp, till exempel Hosta ´Sugar and Spice´, som vi kanske har kvar några sedan i fjol. Ännu bättre kombo hade det blivit med blågröna blad som lånat färgen från ´Frances Williams`. Alla Hosta är också väldigt härdiga och lättskötta.

Hosta ´Sugar and Spice´
Hosta ´Sugar and Spice´ Bild: De Ree

Att upprepa sig är i detta sammanhang bra, men gör inte lika stora grupper av en växt på alla ställen, och plantera dem inte symmetriskt, så blir det mer spännande.HÄR och HÄR och HÄR kan du se några tidigare inlägg om fina blad. Och om du skriver in “blad” i min sökruta kommer mer…

Enköpings parker i maj
Parasollblad och ormöga i vårutspring

En planta av parasollblad, Astilboides tabularis, hade jag också velat ha i rabatten ovan. Gärna med samma undervegetation.

En reaktion på ”Komponera rabatten med blad

Kommentarer inaktiverade.