Lätt som en plätt: Så här blir en kruka basilika många plantor

Så mycket basilika att man kan göra mängder av egen pesto är lätt att ordna. Köp en kruka basilika i matbutiken och sätt sticklingar. Lika lätt som att rota pelargon.
Gör så här: Klipp av toppskotten 5-8 cm långa och behåll bara några blad i toppen.

En planta basilika kan bli många

Se till att du klipper precis under en nod, där det suttit blad, för just där finns växtens rotningshormoner som skickar fram rötter. Det gäller de flesta växterna. Till höger på bilden ser du de små bladen som du ska plocka bort och sedan klipper du precis under noden. Att skära av med vass kniv kan underlätta för sticklingen att dra vatten, men basilika är inte så kinkig, bara man har en plastpåse över, behöver den inte så mycket vatten. Basilika är så lättrotad att den kan skicka ut lite rötter längs med hela stjälken, men mest ändå vid noden.

Klipp av sticklingen precis under noden

Nu finns det två sätt att rota sticklingar.

  1. Som man gjorde förr – sätt i ett glas med vatten tills det bildats rötter. Plantera då i jord och vattna uppifrån (helst såjord som är svagt gödslad)
  2. Som experterna säger är bättre – sätt sticklingen direkt i såjord, vattna och ha över en plastpåse tills den rotat sig.
Som man rotade sticklingar förr i ett vattenglas

De sticklingar som fått rötter måste bilda nya rötter i jorden, för de rötter som redan bildats funkar bäst i vatten. Därför sägs att detta sätt tar längre tid än att sätta direkt i jord. Har man inte tid att sätta i jord direkt, så kan sticklingarna förstås stå i vatten för att klara sig. För mer än 2 veckor sedan köpte jag en basilika och klippte sticklingar som stått i vatten och väntat. Nu har de rötter, så jag kan testodla dem samtidigt som sticklingarna från den basilika jag köpte idag. Viktigt för bägge sätten är att de nyplanterade sticklingarna inte tål stark sol förrän de rotat sig och de behöver en plastpåse över. Plastpåsen håller fukten så det behöver inte vattnas förrän de rotat sig. När de gjort det och börjar växa ska de toppas flera gånger för att ge många sidoskott. Och påsen ska av förstås! På samma sätt kan du göra med pelargon och många andra krukväxter.

En halvt genomskinlig soppåse är perfekt att ha över som ett litet växthus.

Ibland kan man också lyckas att få själva den köpta plantan att rota sig i större kruka. På den här behöll jag bara några stjälkar och planterade. Först klippte jag lite i rötterna för det var rotsnurr i den lilla köpekrukan. Så hittade rötterna lättare ut i jorden istället för att fortsätta att snurra på.

Omplanterad köpt krukbasilika har blivit ranglig och behöver toppas

Nu när den börjar få fart måste jag toppa, så att den förgrenar sig. Se till att det finns något blad kvar på varje stjälk. Det avklippta är bara att äta upp, eller göra till sticklingar igen! Så kan man fortsätta och få fler och fler basilika. Men om det växer mycket och man skördar mycket behövs det gödsel därefter. När det blir sommar kan de stå ute, men bara om det är en varm sommar, annars är det inne eller växthusets värme som gäller.

Den toppade basilikaplantan kommer snart med många nya blad