Busken som har allt: lättskött, marktäckare och goda bär

I år blir det ganska mycket bär på min enda blåbärstrybuske, Lonicera caerulea var. kamtschatica ANJA® E. Den kallas också honungsbär. Så söta är bären inte, men ändå så goda att jag gärna plockar i mig det som finns på busken. Bären är större än blåbär, men avlånga och lite platta. Jag märker att de bör vara helt mjuka och mogna, annars blir det lite bitter eftersmak, lite som aronia.

Blåbärstry anja

Senaste åren har det kommit många nya sorter av blåbärstry, större buskar som ger mer bär än min lilla. Den låga sorten ANJA, som jag har, är utvald för att den är en så bra marktäckare, tålig och härdig till zon 6, och dessutom fin höstfärg. Den trivs nästan var som helst och behöver ingen specialplantering som amerikanska blåbär. När jag arbetade på Själevads kyrkogård beställde jag just ANJA som undervegetation under träd. Det är nu två år sedan och buskarna har växt tätt ihop och ser väldigt frodiga och fina ut. En lättskött buske med många plus i kanten. Enda nackdelen skulle i så fall vara att man får kröka rygg rejält när bären ska plockas. Det sägs att blåbärstry mognar först av alla bär men på ANJA stämmer det inte, den mognar samtidigt som jordgubbar. Bra i alla fall med bär tidigt på säsongen.

För tät marktäckning är det lagom med tre plantor per kvadratmeter. Högre blåbärstry finns som är härdiga till zon 7 men där behövs två olika sorter för pollineringen. Min ANJA ger bär fast den är ensam och jag tror knappast att fler i grannskapet har en så pass ovanlig buske.