LCHF och nyttigt värre! Skink- och brysselkålsgratäng

Tänk vad mycket rester man måste äta efter julafton. Aldrig lär man sig att skaffa mindre med julmat! Här kommer i alla fall ett gott och nyttigt recept för skinkrester. Första gången vi testade receptet använde vi rökt skinka men rester från julskinkan platsar också. Och brysselkålen som blev över från julbordet ligger i frysen och väntar.

Brysselkål och skinkgratäng (1)

Skink- och brysselkålsgratäng 4 port 200 grader

500 gr brysselkål
150 gr rökt skinka, strimlad

Äggstanning:
3 ägg
2 1/2 dl mjölk eller/och creme fraiche
2 msk senap
salt, svartpeppar

pumpakärnor
1 dl västerbottenost, gruyére eller annan smakrik ost
chilipeppar eller paprikapulver

Kryddgrönt

Lägg brysselkål och skinka i en form och häll över en blandning av hopvispade ägg, mjölk, senap, lite salt (tänk på att skinkan är salt!) och svartpeppar. Strö över osten, pumpakärnorna och lite chilipeppar eller paprikapulver mest för färgens skull. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter. Går också bra att grädda i mikro på full effekt. Tiden beror då på mängden, dubbel sats som vi gjorde tar längre tid. Grädda tills äggstanningen har stelnat. Garnera med kryddgrönt.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “LCHF och nyttigt värre! Skink- och brysselkålsgratäng

  1. Den där gratängen såg verkligen god ut! Tyvärr är min man väldigt petig och han gillar inte gratänger – i någon form, inte ens potatisgratäng som alla gubbar brukar gilla. Så jag ska spara receptet tills några väninnor kommer hit!! *fniss*
    GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET
    Susie

Comments are closed.