Levande ljus, en mugg te och kransbinderi

Äntligen har det blivit tid för lite adventspysslande hemma också. Det var länge sedan vi började med kransbinderi på skolan. För att samla pengar till vår efterlängtade Hollandsresa säljer vi kransar i parti och minut! På lördag är det sista chansen, då på Nordviks stora julmarknad. Smarrigt fika blir det också och en del annat i blomväg.

Här kommer lite tips (som jag lovade för alldeles för länge sedan) om hur du själv binder din krans. Med några enkla handgrepp är det lätt att göra en jämn och fin krans.

Antingen använder du en stomme av halm eller som här av torr oasis (kallas sec). Den senare måste först lindas med ett brett plastband eller fiberduksband så att inte bindetråden skär igenom. Vrid bandet ibland så blir det jämnare i rundningen. Förankra slutänden med en märla, en bit böjd ståltråd.

Oasis sec torr oasis

Det går att linda allt möjligt material på kransen. Till jul vill vi gärna ha barr av något slag. Ute i skogen hittar du enris, granris, lingonris och till och med blåbärsris blir jättefint i en krans. Plocka bara där du har tillåtelse! I trädgården kanske du har en tuja som kan skattas på några grenar. Då är det viktigt att klippa alldeles vid en förgrening, så att det inte blir en stump som torkar in. Klicka här så ser du min dörrkrans med gultuja. Om du lindar på stora sjok av mossa går det riktigt fort.

På skolan har vi mest använt inköpt material, nobilisgran, som är en sorts ädelgran. Då man vill ta vara på det mesta av kvisten är det ett bra tips att klippa snett underfrån så snitten inte blir synliga i kransen. Se bilden.

Tunt material lindas med myrtentråd, grön, tunn tråd. Grovt material lindas med spoltråd som finns grön och svart. Linda utifrån och in (se översta bilden) och lägg in knippen av 5 cms bitar för den lilla oasiskransen, 10 cm för större krans. Under kransen behövs inget.  Före varje varv med tråden lägger du in knippen som täcker ett varv på översidan, så blir det snabbt och effektivt. Materialet ligger i klockriktningen, tråden går i motsatt riktning, se första bilden. Avsluta med en ögla på baksidan för upphängning.

Sedan är det bara att dekorera kransen eller helt enkelt hänga upp den i ett fint band. Några bilder för inspiration får du här.

Massor av kransar på Nordvikskolan

Ta bort jorden på taklökarnas rötter och linda en ståltråd runt roten. Fäst i kransen genom att dra igenom ståltråden. Om du har kransen inne bör du duscha den ofta, så håller den sig fin längre.