Jordärtskockssoppa är den lenaste soppan jag känt på tungan. Smakrik men samtidigt mild, både lite söt och nötig. De sista skockorna i matkällaren blev en dubbel sats, så vi har att spara i frysen till påsk. Med lite räkor i varje tallrik blir den en fin förrätt till påskmiddagen. Annars kan jag tänka mig att brödkrutonger skulle passa bra, att lägga i soppan vid servering. Jordärtskockor är inte bara goda utan också nyttiga. HÄR kan du läsa mer.
Jordärtskockssoppa 4 port
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
500 g jordärtskockor
5 dl vatten
1 grönsksaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Borsta skockorna rena och koka i vattnet tills de är mjuka när du provar med en sticka. Ta upp skockorna en och en och medan de är varma drar du av skalet under kallt rinnande vatten. Sila kokvattnet och spara. Medan skockorna kokade stekte du löken som du nu lägger i en gryta tillsammans med de skalade skockorna och kokvattnet. Mixa allt slätt med mixerstav och tillsätt buljongtärningen och grädde. Låt koka upp och smaka av med salt och malen svartpeppar. Smaken går att förhöja med tryffelolja, men jag tycker den är helt onödig i detta fall. Spara den till en maträtt där smaken behöver förhöjas.