Lyckas med amaryllis – julens primadonna som kan ge än mer!

Detta är ett betalt samarbete med reklam för Dutch-Bulbs.

Att driva amaryllis, Hippeastrum, är så enkelt. Allt är förberett, för i löken finns all näring blommorna behöver. I Holland produceras de flesta, man kan bl a köpa amaryllislökar från DUTCH-BULBS.COM. Ange kod DB10 vid betalning, så får du 10% rabatt på hela sortimentet. Klicka runt så hittar du mera kul, ex pioner! Rabatten gäller hela 2022!

Mörkröd amaryllis – nu är det jul!

Även på våren är det fint med amaryllis. Det finns så många vackra. Vita, ljusgröna, rosa i olika nyanser, strimmiga och flerfärgade. Tänk ett arrangemang i vitt, med dubbel amaryllis, pärlhyacinter och hyacinter eller narcisser! Gärna nerklippta och satta i oasis med kvistar och mossa.

PLANTERA OCH SKÖT AMARYLLIS SÅ HÄR:

  • Placera löken över ett glas med vatten över natten, så den väcks. Låt inte vattnet nå löken.
  • Välj en tung lerkruka, då amaryllisar lätt tippar. Sätt i bra blomjord med 2/3 av löken ovan jord. Vattna igenom och ställ varmt. Det snabbar på och lägre temperatur saktar ner.
Tunga krukor så inte amaryllisen tippar
  • Vattna inte mer förrän knopparna syns. Mycket vatten och mörkt läge ger långa stjälkar. Ge en skvätt vatten per vecka, men inte på löken.
  • Det finns speciella amaryllisstöd att köpa, eller tryck en blompinne i löken en bit från stjälken.
  • Gör egna snittamaryllis: dra en tejp längst ner på stjälken så den håller ihop, häng upp och ner och vattna i stjälken., eller ställ i vas.
Hängande amaryllisstjälk
  • Vaxade lökar är helt skötselfria och ger låga stjälkar så de inte tippar. Ofta finns en fastsatt spiral undertill som den vilar på. Ett riktigt modernt alternativ.

SKÖTA AMARYLLIS EFTER BLOMNING:
När amaryllisen blommat över kan man spara löken. Bladen ska samla näring till löken, så var rädd om dem. Klipp bort utblommat och sedan även stjälken. Placera gärna löken utomhus sommartid i skyddat läge och fortsätt hela tiden att gödsla och vattna tills bladen vissnar. Amaryllisen inte tål frost och massor av regn är inte heller bra. Att gräva ner krukan i ett köksland, ger enklare skötsel. Plantan är inte till nån prydnad i detta läge, men det händer att den blommar under sommaren. Just därför sparar jag hellre andra färger än röda, som känns för juliga.

Amaryllis inte bara till jul

När bladen börjar vissna ner under hösten, klipp ner dem, plocka upp löken ur krukan, klipp in långa rötter och ta bort döda rötter. Lägg i svalt utrymme, 5-10 grader, i 6-10 veckor. Plantera därefter liksom tidigare.