Matkällarn på Kläppens Livs

En bra matkällare är guld värd. Med den går det att leva billigt och det spar också tid. Förra veckan köpte jag fina svenska Aromaäpplen och morötter till extrapris och den här veckan laddade jag med apelsiner och klementiner. När vi har egna vinteräpplen över håller sig de bästa sorterna,  t ex Lobo, till den här tiden.

Här ryms också fuchsior, dahlior, Afrikas blå lilja och fikonträdet för övervintring och en hel del syltburkar och saftflaskor. Ibland har vi haft besök av möss – fast det är länge sedan nu – men för säkerhet har vi kraftiga krokar i taket, där jag hänger kassar med sådant som de gärna ger sig på, ex mandelmassa, ost, smör…

Matkällarn är bra att ha

Det är praktiskt att ha ett lager av matvaror hemma, speciellt när man har en bit till affären. Svärsonen brukar säga: – Vi åker till “Kläppens Livs” om vi saknar något! Vi bor bakom en liten bergsknalle som kallas Kläppen och min dotter med familj bor bara någon km härifrån. Jag vet att min syster som bor i Lappland också brukar ha en hel del på reserv. Hon fick en gång kommentaren:” Ni skulle klara en mindre belägring”. Ja vad vet man, det kan i alla fall bli oväder, fel på bilen, orken tryter att fara och handla osv.

Några billiga knippen rosor står också i matkällaren tills köksbordets bukett behöver bytas ut. När jag köpt rosorna snittar jag dem snett och skalar av några cm längst ner. Ibland doppar jag dem också i kokande vatten innan de sätts i vasen med djupt varmt vatten 50-60 grader. Hållbarhetsmedel Chrysal tillsätter jag också, som håller vattnet rent och ger blommorna näring till att slå ut. Sedan åker vasen direkt till kalla källaren så de drar vatten bra och blir fräscha och fina tills de ska fram.

Imorgon kommer första delen i min lilla serie Beskärningsskolan. Vi ses!