Med en enkel ros på bemärkelsedan…

En stor ros hade vi också med till det 80-åriga födelsedagsbarnet. Tar tid att göra men inte så svårt som man kan tro. En fin present tycker jag i alla fall. Glamelieros kallas denna fuskros som dock är gjord av äkta rosor.

Glamelieros

Beroende på önskad storlek köper du 10-20 rosor. Denna glamelie blev 20cm. Är rosorna pinte utslagna ställer du dem i varmt vatten med näring och låter dem stå i några dagar. Jag köpte så enkelt som 40 cms rosor på Lidl. De duger fast långa rosor har ofta större blommor. Sedan plockar man bort kronbladen ett och ett och lägger på ett ark cellofan för att vika över som skydd när du samlat nog många blad. Duscha på så de inte vissnar. Innersta delen av rosorna har för små kronblad så dem kasserar man. Till denna ros på 20 cm har jag använt 13 rosor. En knoppig i mitten och av 12 använde jag kronbladen. Sedan är det dags att limma. HÄR finns en beskrivning från när jag gick på floristutbildningen.

Murgrönsslinga fäst med diamantnålar

 

Jag gjorde rosen igår i all hast. Då vi tänkt att åka en dag senare blev det bråttom, så undersidan blev en verklig snabblösning. I vanliga fall brukar man sist av allt limma gröna blad inunder, exempelvis Salalblad, men det hann jag inte. Så jag ruschade runt i källarn och sökte något lämpligt.

Undersidan på glamelieros

Det blev ett rött plastlock från en tom pepparkaksburk. Jag gjorde ett hål för att sticka igenom stjälken på glamelierosens centrumblomma. Sedan kapade jag stjälken och limmade lite i hålet så locket satt kvar. Inte så snyggt kanske så jag tog några murgrönerankor runt om och fäste med fina nålar.

Enkel undersida till glamelieros

Ett riktigt kul göra då resultatet blir så fint. Jag tänker att en kurs i glamelieros vore ett bra inslag i min kurslista som jag erbjuder inför våren. Och en kurs till advent också kanske…Listan kommer på Sensus studieförbund. Eller kontakta mig för frågor.