Medelhavet hos mig

Mina medelhavsväxter trivs i den tropiska värmen vid stugans södra vägg. Här har vi planerat att bygga altan så en stor balk sticker rakt ut. Den döljer jag nu med alla mina krukväxter som gillar stekande sol. Jag hittade stora terrakottakrukor på Ikea till fyndpris, så eftersom planterar jag över medelhavsväxterna i de krukorna. Passar in med patina och allt, fast det egentligen inte är min stil, men man ska väl variera sig. Jag har till och med en liten romantisk hörna, också. Den ska vi titta på en annan gång.

Medelhavsväxter i kruka calmondin och fikon (5)

Det lilla apelsinträdet, Calamondin,  blommar ymnigt fast det fortfarande bär mogna frukter. Ja inte så många längre, för ett av barnbarnen tyckte att det var dags att plocka…

Medelhavsväxter i kruka calmondin och fikon (6)

Faktiskt synd att det inte står inne nu, så vi fick känna den söta doften lite bättre. Ute blåser doften lite bort, men det är ju inte alla somrar jag kan bjuda på medelhavsvärme.

Medelhavsväxter i kruka calmondin och fikon (7)

Fikonet i kruka är det mest lättskötta jag kan tänka mig. Stod i matkällaren hela vintern stort sett utan vatten och kom inte ut i växthuset förrän sent i maj. Ändå är det frodigt och ger stora frukter. Fikonet har sällskap av en stor stamfuchsia, afrikas blå lilja, basilika och förstås pelargoner. De sistnämnda hör liksom till även om jag inte riktigt gillar just dem.

Medelhavsväxter i kruka calmondin och fikon (3)