Min pionträdgård med presentation av många vackra sorter.

Denna sommar går till historien som den varma och blomrika. Allt har blommat vansinnigt mycket i år. Även pionerna. Den ihållande värmen har skyndat på så snart har alla blommat över, även de sena ´Sarah Bernhardt´ som ibland kan hålla ut till augusti där de växer i halvskugga. Söndagen 4 juli, vid första trädgårdsvisningen räknade jag till att 60 pioner stod mer eller mindre i blom (kommande visningar blir 25/7 och 1/8-2021). Och fler har jag, både med tidigare och senare blomning. Så nu tycker jag det är dags att jag börjar presentera en del av dem, precis som jag gjort med mina rosor i inlägget Min rosensamling. Pioner är bland de mest lättskötta och härdiga perennerna. Skriv in pion i sökrutan så hittar du fler inlägg, även med plantering och skötsel. Här kommer nu en pionkavalkad! Jag börjar med ´Moon River´ en av mina favoriter med så perfekt form!

´Moon River´, luktpion, 80 cm, stora blommor med vacker form, starka stjälkar med mörkgrönt bladverk

´The Fawn´ är jag speciellt förtjust i för de mörkrosa fräknarna och ´Monsieur Jules Elie´ som förr inte märkts speciellt, har i år blommat upp och bjudit på maffiga stora lilarosa puddingar.

´Best Man´ luktpion, 80 cm
´Bowl of Love luktpion anemonform, 80-90 cm, blomrik, snabbväxande
´Lord Kitchener´ luktpion 80 cm

´Best Man´ är rolig med flera våningar, som en cupcake. I vanliga fall är den ännu större och tätare ( läs: en mindre torr sommar) . ´Bowl of Love´ blommar redan med flera blommor trots att den var en pytteliten rot förra året. Blir tätare med åren.

Itohpioner är pionvärldens lyxiga divor. Dock lättskötta och mycket härdiga. De är korsningar mellan kinesisk buskpion och vanliga pioner, och har sina flotta flashiga blommor från buskpionen. Ovanliga färger och lustigt nog är den ljusgula väldigt omtyckt. Annars är gult sällan en favoritfärg. Den doftar gott också. I höst ska jag försöka beställa den och många fler. I februari – mars kommer de i så fall – för er som vill hålla er framme.

´Festiva Maxima´ är en gammal klassisk sort med stora tunga blommor. Passar bäst i vas, ute behövs rejäla stöd. ´Miss America´ är en av mina favoriter trots att vitt inte är mitt första val, men den har så jättestora och många blommor och vacker form med den öppna blomman.

´Salmon Dream´ hybrid 60-80 cm Guldmedalj

´Coral Charm´ och de andra i ´Coral´- serien förändras vackert i olika nyanser under utvecklingen. En riktigt omtyckt pion, det märks på trädgårdsvisningarna. Den växer fort och ger många blommor. HÄR kan du läsa om ’Coral’-sorterna och se dem.

Piondoft är oftast inget jag riktigt uppskattar, men ´White Cap´ gillar jag. Dessutom att den har så många sidoknoppar och blommar länge. En gammal pion jag glömt namnet på har visat upp sig i år, med stora tunga blomhuvuden. Folk har frågat efter namnet men det har jag inte kvar.

Sedan finns det extra ovanliga pioner, som den rufsiga, lite gröna. Inte vackrast men kul.

Itohpion ´Julia Rose´ 70-80 cm, stadiga stjälkar

Det var allt för denna gång, dessa pioner är de som nyligen blommat. Många fler finns så det räcker till ytterligare presentationer. Hoppas jag fått inspirera och fått dig att planera för fler pioner i din trädgård. Bästa planteringstiden är hösten så hittar du några pioner så slå till. När hösten kommer kan mycket vara slut. Några olika fina sorter finns kvar att köpa också hos oss i Salsåker. Fram tills hösten ska de stå skuggigt utan att solen värmer krukan.