Mina 3 bästa amaranter- snygga, användbara och lättskötta sommarblommor.

Den lilla söta axamaranten Celosia argentea ´Flamingo Feather´ provade jag för första året. Blev inte så stor men med tidigare sådd och bättre skötsel kanhända. Men den passade bra i krukor. Trots namnet Celosia hör den till familjen Amarantväxter. Här är den planterad med silverek i botten.

Axamarant, Celosia argentea ´Flamingo Feather´

Blodamaranten Amaranthus cruenthus ´Oeschberg´ med sina mörkröda blad och plymer är en snygg kontrast både i min rabatt med aprikos, orange, lila och rosa pioner, dahlior, gladiolus och rosor, men givetvis lika bra i buketten. Fyller och och ger även kontrast men sina spetsiga uppåtriktade plymer. Nu under hösten är det orange bolldahlior och gladiolus och sommarrudbeckia ´Sahara´ i toner av rost och karamellrosa som matchar i solnedgångsrabatten.

Blodamarant, Amaranthus cruentus ´Oeshberg´

Grön rävsvans är det skojiga namnet av den limegröna hängande Amaranthus caudatus ´Viridis´. Så dekorativ och annorlunda med fräsch färg.

Grön rävsvans, Amaranthus caudatus ´Viridis´

Dessa Amaranthus är snabbväxande och tåliga. Jag brukar förså i april och skola en och en i krukor. Och det är så enkelt att spara egna frön. Bara att ta in och torka tills fröna trillar ur. Sedan brukar jag lägga i kaffefilter. Annars finns alla dessa sorter att köpa från Impecta.