Mitt gamla goda recept på bästa lingonsylten.

Receptet på lingonsylt kommer från min 50 år gamla Stora Kokboken Wezäta förlag, en tegelsten som gjort stor nytta i många år. Tummad och lagad. Detta recept ger en fin lagom geleig sylt utan annat än lingon vatten och socker. Sockret ska inte kokas med, kanske det som gör sylten så bra. Och tänk så hållbar lingonsylt är utan konserveringsmedel. Och god! Till exempel som ingrediens i mjuk pepparkaka! Nu blev jag sugen på att baka!

Bästa lingonsylten!

Bästa lingonsylten

Ta till varje kilo mogna lingon:
1,5 dl vatten (1 dl till övermogna)
1/2 kg socker

  1. Koka lingon och vatten i 20 minuter. Lingon kokar lätt över, så se upp!
  2. Ta grytan från värmen och rör ner sockret tills det löst sig.
  3. Ställ svalt (utomhus går bra på hösten) och rör då och då.
  4. Häll upp på rena burkar och förvara svalt. Även rumsvärme kan gå.