Mmm … pepparstarkt

Idag lagar jag etiopisk pepparsås. Köpte massor av köttfärs till extrapris och lagar en jättesats för frysen. Bra snabbmat när man har bråttom. Att passa på och laga mycket på en gång nån ledig dag eller helg är verkligen tidsbesparande. Då får man också äta bra hemlagad mat och slipper halv- och helfabrikat med dåliga tillsatser. Och den här såsen är så god att det går åt mängder.

Pepparn, som egentligen är en blandning av många olika kryddor, kom till Sverige med etiopiska missionärer och brukar finnas att köpa på ställen som har samband med EFS, t ex Café UH i Övik. Den kallas ofta Berbere. Jag brukar köpa den på Gårdsbutiken i Nordingrå. Pepparsåsen går bra att dryga ut med finriven morot, som knappt märks, då man kokar så länge att allt blir brunt. Min syster som är specialist på pepparsås, via en svåger som varit missionär, brukar hälla i passerade tomater och massor av ketchup. Hon steker bara löken och öser i köttfärsen obrynt.

Här kommer i alla fall min variant:

Jag använde köttfärs med 15 % fett, då behövs smöret bara för att steka löken.

3 kg köttfärs

massor av gul lök ca 15 st

6 msk etiopisk peppar eller så mycket du vågar

3 dl tomatpuré eller tomatketchup (kan uteslutas, men det blir mindre såsigt då)

salt

smör att steka i

2 l vatten eller mer beroende på hur länge du kokar

bananer

isbergssallad

Bryn köttfärsen  (i flera stekpannor samtidigt om du gör stor sats). Ös upp den i en stor syltgryta. Stek den hackade löken sakta i mycket smör. Låt pepparn steka med och häll allt tillsammans med vattnet i grytan och kör igång kokningen. Låt allt puttra utan lock tills vätskan kokat in och såsen mörknat. Det behövs inte mycket passning, kolla bara så det inte kokar torrt och rör om nån gång. Såsen går ju att äta direkt, men smaken förhöjs ju längre du kokar. Jag kokar i 3 timmar. Späd vid behov med mer vatten. Smaka av med salt och tillsätt mer peppar om du tål. Såsen ska egentligen vara superstark – så att det brinner i munnen. I min systers receptbok är det 6 msk peppar per kilo! Inget nån av oss vågar!

Ös upp sås på en tekaka eller skivad franska, gärna fullkorn, och lägg skivad banan uppepå. Sallad som tillbehör behövs för en komplett måltid. Drick inte varm dryck till, då ökar hettan. En kall, lite söt dryck funkar bättre.

Etiopisk peppar ger sting också åt andra rätter. Morotssoppa med den kryddan blir en riktig lyxförrätt, den ska vi pröva längre fram!

2 reaktioner på ”Mmm … pepparstarkt

  1. Erika Eman

    Äntligen en som äter det på “samma” sätt som jag också brukar göra! Jag fyller år till veckan och tänkte bjuda mina släktingar på detta, hur mycket färdig pepparsås tror du man behöver räkna per person? Svara gärna på min mail om du har någon uppfattning om vad som kan vara rimligt!
    Ha en bra dag/Erika

    1. Monica Söderström

      Sist vi åt räckte iaf 850 g färdig sås till 3 personer. Jag kokar alltid massor extra för frysen, kollade med syrran och hon gör likadant, så mängden köttfärs vet jag inte. Det mesta vattnet kokar ju bort så jag tror att såsen består av mest köttfärs i vikten. Eller om du jämför med köttfärssås, jag skulle tro att det går åt dubbelt så mycket till pepparsås, då man inte har nån pasta, så kanske du kan beräkna mängd köttfärs. Ha en trevlig födelsedag!

Kommentarer inaktiverade.