När ska man egentligen så tomater? Och tips för snåljåpen!

Redan nu sår jag vissa tomatsorter och skulle ha gjort det ännu tidigare om jag hunnit. Annars är standardsvaret att man ska så 8-10 veckor innan man kan sätta ut i växthuset. Varför sår jag tidigare? Jo jag är lite snåljåp! På hösten brukar jag ta fröer av de tomater jag gillar, men det går inte med F-sorter, så dem måste jag så med köpta frön.

Körsbärstomat F1 ´Green Kiwi` Bild: Impecta

`Green Kiwi´F1 är en av de godaste och ´Kakao´F1 som var ny ifjol gav så kopiöst med mörka fina tomater. ´Sungold´F1 sägs vara den sötaste fast jag tycker inte den är godast, men någon planta vill jag ändå ha. Frön från F1-sorter ger inte bra plantor och det blir inte alls samma som moderplantan. Men nu kommer snåljåpen in – jag sår de enstaka köpefrön jag har kvar av F1-sorterna. Tidigt. När de vuxit på sig kan jag ta sticklingar och rota fler plantor. Bara att sätta dem i jord. Antingen tar jag tjuvarna, skotten i bladvecken, som ändå ska tas bort, eller så klipper jag helt sonika av toppen. Den halshuggna plantan kommer med nya skott så den har jag ändå kvar. Men för att det inte ska bli sen frukt bör jag vara tidig med den här proceduren.

Fjolårets fina klasar av ´Kakao F1´ med härligt mustig mörk färg

Jag kommer förstås att så andra sorter, sådana som inte är F1. ´Mei Wei´ var min godaste ifjol så den och några till har jag sparat frö av. Och så ska jag pröva några nya sorter. Frö till en lila har jag fått tag på, den blir spännande att se! Jag sår nog i slutet av februari, egentligen för tidigt, men jag har bra belysning och plats, det är bara det som begränsar och så måste man ha stor kruka eller till och med plantera om i en hink längre fram. Busktomater som inte blir höga plantor kan man också börja tidigt med, de kan till och med odlas vidare i fönsterkarmen under sommaren. Sorten ´Vilma´som finns hos Impecta fröhandel är en liten busktomat som klarar sig med 5 liters kruka hela sommarn. Något för köksfönstret eller altanen.

Tidig tomatsådd

När brukar du så och när sätter du ut dina plantor?

´Mei Wei´ är den absolut godaste, ger långa fina klasar och mycket skörd.

2 reaktioner på ”När ska man egentligen så tomater? Och tips för snåljåpen!

  1. Anette östling

    Jag sår också i februari närmare slutet av februari. Har 5 sorter just nu, men skulle gärna ha 1-2 frön från ytterligare någon sort. Jag har Vilma, sungold, black cherry, en dansk sort, en ukrainsk, kanske en från din godaste? Längtar att komma i gång längtar efter vår.

Kommentarer inaktiverade.