Vid östra väggen var det rätt kalt i våras. Vi hade klippt ner allt längs väggen och målat och sedan fixade mannen ett jättestort armeringsnät på väggen. De gamla spaljéerna av trä började ramla ihop, men nu ska armeringsnätet kunna stå där i många år. Buskarna som är det första man möter, visar snart sina höstfärger, just det jag hade i åtanke när jag planterade dem. Man ska inte glömma att plantera för en fin höst, de härliga höstfärgerna värmer oss innan den kalla snön kyler ner allt tills naturen vaknar nästa vår igen. Framför buskarna blommar nu den blå bolltisteln, Echinops bannaticus. Den fick sin plats där i brist på bättre planer. Den trivs där, då det är väldränerat och blev ju ändå ganska lyckad eftersom den blommar samtidigt som den blå klematisen.
Spaljéportalen framför husväggen, var ny ifjol, och börjar nu invaderas av Jackmanniklematisen. Det är en härlig utsikt över den från nya sovrumsfönstret. Det blir fina mornar när man drar upp rullgardinen. När väl klematis tagit sig finns knappast något mer lättskött. Och de blommar långt efter första nattfrosten. Fin och hållbar i vas också. HÄR kan du läsa mer om klematis. Lite råd o så. På baksidan av spaljén hade jag i fjol två fina rosor, ´Henri Martin´ och favoriten ´Frühlingsduft´, men de frös tillbaka så mycket i vinter att det inte blev någon blomning. Nu har de repat sig så jag hoppas på blommor nästa år.
Med frö från STA, Sällskapet Trädgårdsamatörerna, sådde jag ifjol Adlumia fungosa, som jag inte har något svenskt namn på. Några plantor sålde jag och resten satte jag längs husväggarna.
Plantorna har en oerhörd växtkraft och liknar löjnantshjärta och fänrikshjärta – förutom höjden då – med sina flikiga blad och ljusrosa små hjärtan. De har redan vävt i en stor del av armeringsnätet. Eftersom de klarade förra vintern med glans så nu hoppas jag på att den verkligen är en tålig perenn och inte dör efter första blomningen. Har någon av er läsare erfarenhet av den?
Kom ihåg att kolla tävlingen som börjar på söndag. En riktigt praktisk grej ska jag testa.