Nya granna bär!

För första året har jag fått bär på jordgubbshallonplantan, Rubus illecebrosus. En riktigt ovanlig sort som kommer från Japan. Den blir bara en halvmeter hög och sprider sig med rotskott liksom hallon. Hela plantan kan vara en fin prydnadsväxt med stora vita blommor och lockande bär. Det är inte alls en jordgubbe, men väl ett hallon i jordgubbsstorlek. Ser godare ut än det är men smaken är okej, smakat lite sött. Och väldigt vackert till tårtdekoration tänker jag. Eller strö över en fruktsallad. I år blir det bara en handfull med bär, men när jag har fler ska jag testa recept till inlagda körsbär på dem. Och kanske man pimpa smaken med vaniljstång eller annat gott.

Jordgubbshallon, Rubus illecebrosus

Busken nöjer sig med vanlig trädgårdsjord och de år jag haft den har det inte varit några problem med övervintring. Den vissnar ner helt så rotsystemet är skyddat under jord. Och i våra trakter även oftast under snö. Nog ser bäret läckert ut och stort är det utan vattning. Så jag gissar att det blir ännu större somrar med mera regn.

Jordgubbshallon är stora som jordgubbar

4 reaktioner på ”Nya granna bär!

Kommentarer inaktiverade.