Nya pelargonplantor med liten arbetsinsats. Mina tips!

En del pelargoner är så där alldeles extra fina så man vill ha några fler. Då är det så lätt att föröka dem utan särskilt mycket besvär.

Jag förökar gärna kaktuspelargon, pensépelargon och andra ovanliga pelargoner

Sticklingen sätter jag i såjord i en mycket liten kruka och med plastpåse över som har några små lufthål. Sedan ställer jag krukan ljust, men inte där solen skiner direkt på. Nu kan jag glömma bort den ett tag, för påsen gör att det inte behöver vattnas på bra länge. HÄR ser du hur man klipper till sticklingen. När den rotat sig tar jag av påsen och till att börja med ska det fortfarande var måttligt med direkt sol. När jorden börjar torka upp vattnar jag med svagt gödselvatten. Allt eftersom den nya plantan växer på sig behövs en större kruka. Men då har det ofta blivit så mycket att sköta om av växter och fröplantor så jag tar en genväg. Jag tar istället några nypor kornad hönsgödsel och trycker ner i krukan.

Gödsla pelargonsticklingar istället för omplantering

Då brukar plantorna växa bra, ja till och med sätta knopp i sin lilla kruka. De trivs ju bra i små krukor. Först när de blommar flyttar jag till kruka i ordinär storlek. På det här sättet får jag lätt nya pelargoner som blommar tidigt.