Påskpyssel för barn och vuxna. Ägg i tre varianter.

Idag var det stora pysseldagen inför påsk. Fyra barnbarn kom och vi gjorde fågelbokakor, fjäderägg och gjutna ägg. Barnen tyckte att fjäderägg var roligast. Jag hade en idé om att limma fjädrar på lite större ägg och kom på att i källarn hade jag en påse med gamla tomma godispåskägg.

Jag testade först att limma det gröna ägget med ett vattenlösligt lim, kladdigt, men det funkade, så det fick barnen använda. När barnen åkt hem valde jag Karlssons klister till detta ägg som torkade fortare. Jag använde pärlhönsfjädrar. De två ägghalvorna limmade jag först ihop och satte i en tråd att hänga upp i. Mitt ägg skulle ju inte innehålla godis.

När barnens ägg torkat fyllde vi med kexchoklad, torkade äppelringar och favoriten fruktremmar.

De var så kreativa och säkra på vilka färger de ville ha. Ingen lika den andre.

Fågelbokakorna i mitten, som hör till vår påsktradition, hade jag bakat i förväg och barnen dekorerade med choklad och godisägg. HÄR finns receptet. De grå äggen som liknar betong är gjutna i vanliga äggskal med golvspackel. Vi fick spackel över igår vid golvspackling av altanen så jag provade med det och fick skapligt fina ägg. En bekant tipsade att det blir slätare än med betong. Bilden är av dem jag gjorde igår.

SÅ HÄR GJORDE VI:

  • Vi tömde äggens innehåll genom ett hål 1,5-2 cm stort. Lättare om man sticker hål på äggulan och skakar lite.
  • Så sköljde vi noga med ljummet vatten och lät äggen stå och rinna ur. Flera timmar medan vi gjorde det andra pysslet.
  • När spacklet var blandat ( enligt påsens anvisning) hällde vi lite matolja i äggen, skakade runt och hällde sedan ur. Allt för att det färdiga ägget ska gå att få loss.
  • Så hällde vi spacklet i äggen med hjälp av en sked. Fasligt söligt, så där behövde barnen hjälp, så det inte skulle komma spackel här och var i köket.
  • Sedan tillbaka i äggkartongen för att stelna. Flera timmar behövs det nu också.
  • När spacklet blivit riktigt hårt, ska vi skala äggen. Och så har vi fina “betongägg”! Den som vill kan ju måla dem förstås.