Nya spännande perenner

Med fröerna från STA:s fröförmedling kom några sorter jag läst om i den bästa svenska trädgårdstidningen – alltså Natur och Trädgård. Snygg layout och lärorika texter. Gul alpsippa, Pulsatilla alpina ssp. alpiifolia, såg så lockande ut med sina stora ljusgula vårblommor. Alla Pulsatilla finns på norra halvklotet, en del på höga höjder. Så då borde de kunna trivas här.

Gul pulsatilla fr Natur och trädgård

Jag har en en vanlig röd backsippa sedan förut som är grävd ner i lerjorden här i Överbilla, och som har klarat sig i många år, fast den växer inte. De vill hellre ha väldränerat, grusigt, magert och svalt. Det ska gå bra att fixa i mina sandodlingar i trädgården i Salsåker. Den lättodlade Altajsippan, Pulsatilla ambigua, fick jag också frön till. Artikeln säger att den odlas en del i Sverige, men att hitta plantor är svårt. Den har mörklila små söta nickande klockor, så nu hoppas jag att fröna vill gro. Man borde sått fröna direkt i höstas så det kanske inte gror i vår, men då får krukorna stå ute över nästa vinter, så kan det komma. Har jag nu fått mina önskesorter ska jag inte ge upp i första taget! Jag får märka upp krukorna så jag inte råkar kasta mina rariteter om de är långsamma. HÄR och HÄR  kan du läsa mer om hur man sår perenner.

En reaktion på ”Nya spännande perenner

Kommentarer inaktiverade.