Nykomlingar i min trädgård!

I höst har jag påbörjat en pionträdgård. Allt startade med att jag skrev en artikel om en fantastisk pionträdgård, och sedan var jag fast! HÄR kan du skaffa tidningen. Där finns alla odlingsråd du behöver och många bilder. Är tidningen svår att få tag på nu, testa med biblioteket. Jag gick med i Svenska Pionsällskapet, beställde pionrötter och i höst har jag grävt ner dem. I februari (för leverans till hösten) går det åter att beställa från sällskapets lista. Det blir svårt att motstå och varför skulle jag det! Är det inget värre man unnar sig, så är det ingen fara. Och pioner står sig, långlivade och lättskötta och de flesta är väldigt härdiga. Inte blir det många kronor per år om man slår ut det! Luktpioner är de vanligaste, men ovanliga varianter av dem finns också, som Paeonia lactiflora, ´Etched Salmon´,  en av mina nya. Den är tidig/medeltidigt blommande, 90 cm hög och med starka stjälkar. Mörk laxrosa med ljusare kanter och ett silverskimmer. Informationen säger också: en av de bäst betalda snittpionerna,  och den har vunnit flera pris. Visst låter det som att den ska bli något extra!

Luktpion ´Etched Salmon´ Bild: Warmerdam paeonia
Luktpion ´Etched Salmon´ Bild: Warmerdam Paeonia

Från Warmerdam i Holland beställer pionsällskapet rötterna som under hösten skickas ut över hela Sverige. Du som blir sugen kan gå in på deras sida HÄR. På BillaBlom får vi hem många olika pionrötter i mars/april och kommer då att ha öppet vissa dagar i trädgårdsboden för den som vill. Även ett stort sortiment av andra barrotade perenner till bra priser kommer det att finnas. Den underbara gula ´Bartzella´ tog slut i våras, och kvar åt mig blev bara den minsta stackaren. Inför nästa år har vi beställt så fler kan få chansen till en gul pion. Lustigt – gula blommor är sällan populära, men som pioner är de eftertraktade!

Itoh-hybrid ´Bartzella´ Bild: Leena Liljestrand
Itoh-hybrid ´Bartzella´ Bild: Leena Liljestrand

Itoh-hybrider är alldeles extra fina pioner. Då det är en korsning med buskpion får de jätteblommor och fina blad. Att de är härdiga ända till zon 6, gör dem oemotståndliga. En ´Julia Rose´, som skiftar i flera rosa nyanser, fick jag ner i höstas, och hoppas på tur, att åtminstone få se en enda blomma på den till sommarn. Så här fin Itoh ´Cora Louise´ finns hos Leena Liljestrand i Mariestad, sällskapets entusiastiska ordförande. Dit skulle man få komma i pionblomningen, hon har vansinnigt mycket pioner!

Itoh-hybrid ´Cora Louise´
Itoh-hybrid ´Cora Louise´ Bild: Leena Liljestrand

Inte alla pioner är dubbla som de gammaldags. De skålformade blommorna på hybriden ´May Lilac´ är bland de första att slå ut. Den ovanliga ljusa lavendelfärgen ser jag fram emot. Den ska också ha stora ljusgröna rundade blad.

Hybridpion ´May Lilac´
Hybridpion ´May Lilac´ Bild: Leena Liljestrand

Turkisk pion, Paeonia peregrina, växer vilt i Italien, Balkan och Turkiet. Små blommor men fina. Den trivs även här liksom en del andra arter av vildpioner. De blommar tidigt och vill inte ha så lerig och tung jord som våra vanliga luktpioner. Sandig jord är bäst. Man har gjort många korsningar med vildpioner och så fått hybridpioner. Härdig till minst zon 5 är den liksom övriga i inlägget.

Turkisk pion Bild: Warmerdam Peonies
Turkisk pion Bild: Warmerdam Paeoni

HÄR kan du läsa mer och se fler fina pioner.