Julblommor 1: Tre trick som hindrar amaryllis att tippa

Adventstidens finaste blomma och lättskött dessutom, förutom att den tippar så lätt ikull. Så även för mig häromdagen, fast jag såväl vet vad jag borde göra, men inte gjort i tid. Jag hade tur då inget blev förstört. Nu har jag stagat upp den på ett enkelt sätt. Det finns fina stöd att köpa men med en vanlig gröna blompinne går det också, speciellt om man är ute i tid. Tricket är att sticka pinnen ner genom löken, det tål den, men inte precis i mitten förstås. Finast om man binder med dekorativa band, men jag tog bara vanlig grön bast som man har till att binda buketter.

Stötta amaryllis på enkelt sätt
Stötta amaryllis på enkelt sätt

Vattnar man mycket blir stjälkarna långa och ranka, så håll jorden på torrare sidan. Fast torr jord väger lite, och då kan plantan också tippa. Det kan du uppväga med att sätta den i en ytterkruka av keramik som är tyngre än plastkrukan den är odlad i. Skulle det ändå gå åt skogen och du har ett knippe avbrutna amaryllisklockor kan du snitta dem och sätta i oasis som en fin dekoration. Den här fina bordskransen var lotterivinst på Höga Kusten Fritidsodlares julfest.

Amarylliskrans
Amarylliskrans

HÄR kan du få fler pyntidéer från den kvällen. Och HÄR kan du se amaryllisdekorationerna vi gjorde en gång på floristutbildningen inför en julkonsert i kyrkan. Det finns nog ingen ståtligare julblomma än amaryllis!