Odling och värme i Kalifornien!

Det är bra med många orsaker att fira, fast vi firar inte Halloween, men en snygg pumpa som matchar höstens löv är inte fel. Bilden tog jag ifjol i Central Valley i Kalifornien på väg mellan Fresno och San Fransisco. Där produceras en stor del av USA:s frukt och bär, så vi tyckte det skulle vara kul att se. Nu var en stor del av säsongen redan över, men pumpafälten var magnifika.

Pumpaodling i Kalifornien
Pumpaodling i Kalifornien

Mina släktingar, som vi stannade hos några dagar i slutet av resan, berättade att det var stora problem med torka som varat i 4 år. Även detta år vet jag, har det varit torka. Ute vid kusten där släktingarna hade sitt semesterhus, var det förbud för bevattning av trädgårdar. När de köpte stället installerade de en bevattningsanläggning som de inte kunnat använda alls. Däremot kunde de köpa “återvunnet” vatten. När vi var där kom en man med en tank med 1 m3 renat vatten. Inte förslog det långt när Jon spred ut det över hela trädgården. Jag förklarade att man måste vattna mycket, men på mindre yta för att rötterna ska dra sig neråt. Det vatten som ligger i ytan i ett så här varmt land dunstar också fort. Hoppas han tog mina råd och gjorde annorlunda vid nästa vattning.

Cambria vid Central Coast
Cambria vid Central Coast

Staden Cambria, där de hade sitt ställe var riktigt gullig! På tal om varmt – här är det ju sommar jämnt – Jon berättade att han alltid går i shorts. Blir det lite kallt tar han bara på en tröja. Och de säger inte sommarstuga som vi gör, för de är inte i sin stuga bara en viss årstid. Semesterhus är rätt namn där. Året runt kan man åka till sitt hus när man är ledig, eftersom det är sommar jämt! Jag försökte övertala dem att komma till Sverige på vintern, åka skoter, se ishotellet i Jukkasjärvi, osv, men det vågar de inte. Men de kommer till sommarn!

Frukt från Fresno i Kalifornien
Frukt från Fresno i Kalifornien

I Fresno hittade vi en jättebutik med närodlad frukt. Där fanns ett stort provsmakningsbord och medan vi stod och smaskande kom en trevlig amerikan och pratade. Han berättade att det odlas vindruvor stora som plommon där. Vi såg inga sådana, men nog torde det vara sant. Störst och bäst, var det! En billig låda med sekunda frukt kunde vi inte motstå. Bara lite fula i skalet och välmogna. Vi packade in lådan i bagaget i vår lilla hyrbil och hade att äta i flera dagar. De sista granatäpplena fick vi kasta. De är så söta så man kan inte äta hur mycket som helst av sådana.

Frukt i bagaget!
Frukt i bagaget!

En bomullsodling hade jag aldrig sett tidigare. Tänk att man kan göra tyg av dessa små mjuka tussar!

Bomullsodling i Kalifornien
Bomullsodling i Kalifornien

Många härliga upplevelser fick vi under dessa veckor, mäktiga nationalparker, städer och stränder, en västernstad, en spökstad från guldruschens tider, kasinon och en mindre härlig upplevelse med en tjuv som slog sönder bilen. Och en annorlunda kultur, trots att vi kanske tror vi vet hur det är, via TVserier och annat, så fanns det sådant som var nytt även i det fallet. Så jag får återkomma och berätta mer och fylla på med inlägg så att det finns mer att se under kategorin resor!