Med både svarta bönor och chiafrön är den här kakan av det nyttigare slaget. Kakao räknas väl också dit. Glutenfritt blir det utan vetemjöl (kolla så chokladen också är glutenfri!), men kakan blir ganska kompakt med sitt kraftiga innehåll. Jag tycker den är god, speciellt med en gräddklick och lite hallon. Till helgen ska jag bjuda på den och testa att fukta kakan med lite juice eller likör.
Jag bakade på vanligt socker, rapsolja, och vanillinsocker, men den som vill väljer sådant som anses bättre; kokossocker, kokosolja och vaniljpulver.
Black bean brownie 25 bitar 175 grader
400 gr (5 dl) svarta kokta bönor
3 ägg
3 msk rapsolja
2 msk chiafrön
1 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vanillinsocker
1,5 dl strösocker
ev smaksättning, rivet apelsinskal, kaffepulver eller romessens
150 g mörk choklad
Mixa bönorna med äggen tills det blir slätt, blanda ner resten. Smält chokladen och blanda ner under omrörning. Grädda i ca 30 min i 20×20 cm form med bakplåtspapper. Känn med sticka att kakan är torr och skär upp i bitar när kakan kallnat.