Blommig fredag: Om fyra månader står sommaren för dörren!

1 juni för 39 år sedan stod jag brud! Inte ska vi fira speciellt om fyra månader, men nästa år kanske. Nej, 1 juni i år tillbringas i trädgården, då är det som mest att göra. Och mycket att titta på…

Parasollblad hasselört

Så här ser det ut i Enköpings Parker i slutet av maj. Jag hoppas balkansipporna, Anemone blanda, jag satte i höstas har klarat sig. Det är svårt att få dem att ta sig. Parasollbladet, Astilboides tabularis, och hasselörten, Asarum europaeum, (bild från Enköping) trivs åtminstone hos mig. De lyfter fram varann så fint. Stora ljusgröna lite buckliga blad, mot små mörkgröna, blanka.

Primula denticulata

Bollvivan, Primula denticulata, kommer tidigt hos mig. Den står vi dammens utlopp tillsammans med en “ogräskabbeleka” som av nåder står kvar, den pryder ju sin plats. Bollvivan är otroligt lättskött och det är enkelt att dra upp den från frö. När fröna är klara sår jag bara ut dem på friland och täcker med lite plast för att hålla fukten. De ska ju ligga ytligt. Det brukar bli massor av plantor. Tidigt på hösten flyttar jag plantorna så de får plats att växa. Färgen kan variera mellan vit, cerise och blålila.

Vitsipporna blommar i drivor inne bland lövsly runt åkrarna och i trädgården står den förädlade Anemone nemorosa ´Green Dream’. Då är våren är här och sommaren står för dörren!

Fler Blommig fredag-inlägg finns på bloggen blandrosorochbladloss.blogspot.se/

 

26 reaktioner på ”Blommig fredag: Om fyra månader står sommaren för dörren!

 1. Vilka härliga bilder! Så fint att ha varit gifta 39 år, det kräver lite omsorg det också precis som rabatterna.
  Ha det fint,
  Carina

 2. Prova att odla majrova under duk och ge dem lite extra nässelvatten. Det blir ett betydligt bättre resultat då. Lite varmare och mer skyddat för dem. /Maria

 3. Parasollbladet är så fint! Ja, det andra också förstås. Längtar tills jag får göra en runda i Drömparken till våren också, det är så ljuvligt att gå runt där. 🙂

 4. Så mange flotte blomster du viser! Dine Anemone nemorosa ‘Green Dream’ her jeg ikke sett før. De var virkelig flotte! Ha en fin helg!

  1. Monica Söderström

   Ja, det är konstigt med namn ibland. Jag retar mig alltid på namnet på Echinacea – röd rudbeckia. Nu finns så många hybrider i vitt, rosa, orange och allt möjligt. Nog har dom som bestämt namn valt lite tokigt. det gamla namnet solhatt tycker jag bättre om.

 5. Ja! Det blir underbart att få uppleva. Jag har längtat länge efter att få se Enköpings parker… Kanske man skulle ta och bege sig dit en tur!
  Ha en fin helg. /Maria

  1. Monica Söderström

   Du kommer inte att ångra dig. Jag skulle vilja åka dit minst en gång varje sommarmånad, men det är ju lite för långt dit förstås!

 6. Mmmm, vilka härliga bilder. Visst är det en härlig tid. Så roligt att du gifte dig just den 1 juni. Vitsippan på nedre bilden är jättevacker. Har flera olika som jag köpt i England men jag tror inte jag har den. Jag ska skriva upp namnet och se om jag kan hitta den när jag är på Chelsea Flower Show i år.

  Ha en fin helg!

  1. Monica Söderström

   Vad härligt att få åka till CFS, jag antar du du hittar mycket fint att köpa där. Jag är på jakt efter borstnejlikan ´Green Trick`, som verkar svår att få tag på i Sverige. Jag vet att Thomson och Morgan har den, men de skickar inte till Sverige. Om du skulle se till nån sån vore jag jättetacksam om du vill köpa några till mig, och skicka. Antingen byter vi mot något eller så betalar jag. Bild finns på min blogg – många har gillat den så kanske du också fastnar för den.

 7. Härliga vår och försommarbilder! Bollvivan var riktigt snygg tillsammans med kabbelekan. Härligt att få fira både bröllopsdag och sommarens intåg på en gång!/Kram Titti

  1. Monica Söderström

   Hej Gunilla! Jag trodde det var min syster som kommenterat, men det var en ny Gunilla! Välkommen till bloggen och trevlig helg du också!

Kommentarer inaktiverade.