Bästa jordgubbssorterna – godare än plockgodis!

Vad gott att få plocka fram egna jordgubbar ur frysen. Smultronjordgubben Sara har fortfarande kvar sin arom fast den är fryst. Den ger stor skörd och ganska stora bär. De på bilden är små för att mitt jordgubbsland är gammalt.

smultronjordgubbe Sara Smulgubbe Sara

I sommarn måste jag göra ett nytt jordgubbsland. Jag brukar plantera i grov sand enligt den kände trädgårdsmästaren Nils Åkerstedts principer. Nästan ingen ogräsrensning blir det med den metoden. Jag tänker köpa nya plantor, för gamla land har ofta sjukdomar och virus som minskar skörden. Naturligtvis ska jag plantera Sara,men också Bounty, som är mörkröd och väldigt söt. Den allra godaste sorten, tycker jag. Man är ju kräsen bevars. Sorten Polka är också bra, med stora vackra bär som är lättplockade då de lossnar lätt utan att de gröna foderbladen lossnar. Så några sådana ska också med. Det är kul med olika sorter, lite som plockgodis!

Att jordgubbar är nyttigt är ingen nyhet, däremot den nya forskningen som gjorts vid Harvaduniversitetet i USA. Tre extra portioner blåbär och jordgubbar i veckan minskar risken för hjärtinfarkt hos kvinnor med 33 %. Orsaken tros vara innehållet av flavonoider, som skyddar blodkärlen från oxidation och åderförfettning. Vad bra då, godare medicin får man leta efter!

Klicka här för att läsa om hur du odlar blåbär i trädgården.