Planterat fina buskar idag!

Vi var en tur till sommarstugan, egentligen för att vintra upp, men jag passade på att plantera buskar. Jag brukar alltid säga att man kan plantera så länge det går att gräva. Och än är det ingen tjäle, bara en svag isskorpa i ytan. Rötterna är alltid känsligast för kylan, så det är bättre att gräva ner än att låta buskarna stå och vänta till våren. Dessutom får de en rivstart så fort det blir en aning varmt. Mycket tidigare än om jag skulle vänta tills det går att gräva på våren. Buskarna kommer att hinna rota sig lite före sommartorkan, så därför kan ibland höstplantering faktiskt vara bättre. Två riktigt fina buskar kommer det att bli.

Kurilerkörsbär (1)

Kurilerkörsbär, Prunus nipponica var. kurilensis ´Ruby´ blommar rosa på bar kvist. Ska vara härdig här, jag vet att den klarar sig bra till och med i Piteå. Och jag har förstås gjort en lite upphöjd plantering som blir varmare och ger bättre härdighet. Rosa vårblomning säger man inte nej till. Den andra busken är en kopparhäggmispel, Amelanchier laevis, av sorten ´Ballerina´ som lär ha de godaste och sötaste bären av alla häggmisplar. Extra stora bär också. Härdig till zon 5. Så det är klart att den vill jag ha. Sedan tidigare har jag den extra härdiga ´Thiessen´vars fina bär jag gillar. HÄR finns bild på den.´Ballerina´blir ganska hög, 4-6 meter, så antingen får jag beskära ofta, eller så plocka från stege. Men dit dröjer det några år…

Buskplantering i november